ΧΡΗΜΑ

Στεγαστική πολιτική: Μετά το «Σπίτι μου», έρχεται το «Κάλυψη»

Στεγαστική πολιτική: Μετά το «Σπίτι μου», έρχεται το «Κάλυψη»
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση της Στεγαστικής Πολιτικής για την «Φθηνή Στέγη» που παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας και έκανε «πρεμιέρα» σήμερα με την έναρξη των αιτήσεων για το «Σπίτι μου». Ενώ επόμενο βήμα, είναι το πρόγραμμα «Κάλυψη».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρόγραμματισμό του αρμόδιου υπουργείου, τις επόμενες ημέρες ξεκινάει το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τη μίσθωση ιδιωτικών κατοικιών και την διάθεσή σε ωφελούμενους νέους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο.

Πιο αναλυτικά, αυτό αφορά στη μίσθωση από το Δημόσιο ιδιωτικών κατοικιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Εστία» για τη στέγαση μεταναστών και την διάθεσή τους σε ευάλωτους νέους και νέα ζευγάρια. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων καλούνται να εκμισθώνουν τις κατοικίες για τρία έτη σε άτομα ηλικίας 25-39 ετών, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Στόχος είναι η αξιοποίηση σε πρώτη φάση τουλάχιστον 1.000 ακινήτων, στα οποία θα στεγαστούν 2.500 ωφελούμενοι 25-39 ετών, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Τα επόμενα προγράμματα

Σημειώνεται πως το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει η υλοποίηση και του προγράμματος «Κοινωνική Αντιπαροχή» που αποσκοπεί στην αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου για εξασφάλιση ποιοτικής κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο και η δράση «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» μέσω της οποίας επιδοτείται η ανακαίνιση ιδιωτικών κατοικιών προκειμένου να διατεθούν στη συνέχεια για μίσθωση.

Τα προγράμματα αυτά σηματοδοτούν την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής του κράτους με έμφαση στους νέους, τα νέα ζευγάρια και τις ευάλωτες ομάδες πολιτών.

Η στρατηγική κοινωνικής στέγασης περιλαμβάνει δράσεις συνολικού ύψους 1,75 δισ. ευρώ, από τα οποία εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν περί τους 137.000 δικαιούχους που θα εξασφαλίσουν προσιτή κατοικία υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών.

Παράλληλα με τις δράσεις στεγαστικής πολιτικής αυξάνεται η απασχόληση και η οικονομική δραστηριότητα, ενώ αξιοποιείται δημόσια και ιδιωτική περιουσία με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και με γνώμονα τις βέλτιστες πρακτικές στις χώρες της ΕΕ.

Οικονόμου: «Επενδύουμε στις πολιτικές για τους νέους μας»

Στη σημερινή έναρξη της διαδικασίας των αιτήσεων για δανειοδότηση των δικαιούχων του «Σπίτι μου» αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου, μέσα από τον προσωπικό του στο Τwitter. Συγκεκριμένα, σημείωσε:

«#Με_σχέδιο μπαίνει σε εφαρμογή από σήμερα Δευτέρα το πρόγραμμα χορήγησης χσμηλότοκων & άτοκων στεγαστικών δανείων σε 10.000 νέους ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών που εντάσσεται στην στεγαστική πολιτική της Κυβέρνησης «Σπίτι μου». Επενδύουμε στις πολιτικές για τους νέους μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ