ΧΡΗΜΑ

Φωτοβολταϊκά: Πράσινη ενέργεια με «οδηγό» τον ήλιο στην Ελλάδα

Φωτοβολταϊκά: Πράσινη ενέργεια με «οδηγό» τον ήλιο στην Ελλάδα
Pexels

Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο ως προς το δυναμικό παραγωγής ρεύματος από φωτοβολταϊκά και η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι ένα από τα βασικά σημεία του σχεδιασμού του νέου Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). 

Αυτά τα δύο δεδομένα δίνουν τον τόνο για τη δυναμική της χώρας στον συγκεκριμένο κλάδο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειαςπου εξετάζει το δυναμικό παραγωγής των υφιστάμενων φωτοβολταϊκών μονάδων ως προς τη συνολική ζήτηση (όχι την πραγματική παραγωγή), η διείσδυση των φωτοβολταϊκών στο τέλος του 2022 ήταν 17,5% στην Ελλάδα και 19,1% στην Ισπανία. Συγκριτικά ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν 8,7% και ο διεθνής μέσος όρος 6,2%.

Παράλληλα, η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι ένα από τα σημεία του σχεδιασμού που θα κινητοποιήσουν σχεδόν διπλάσιες επενδύσεις, σε όλους τους τομείς που εμπλέκονται στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, συγκριτικά με το υφιστάμενο ΕΣΕΚ.

Όπως προβλέπεται, σχετικά με τις ΑΠΕ, στόχος είναι να φτάσουν στα 28,7 GW το 2030 και από αυτές, στόχος για τα φωτοβολταϊκά είναι τα 14,1 GW, τα οποία σήμερα ανέρχονται σε περίπου 5,5 με 6 GW.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το ελληνικό κράτος παρουσίασε σε υλοποίησε δύο νέα προγράμματα που ενσχύουν τις επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά συστήματα:

Φωτοβολταϊκά στη Στέγη

Το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία) θα μπορούν να εγκαταστήσουν οικιακοί καταναλωτές και αγρότες, εκμεταλλευόμενοι την επιχορήγηση κεφαλαίων που φτάνουν έως και τις 16.000 ευρώ, καθώς η επιδότηση φτάνει έως και 75% για νοικοκυριά και 60% για τους αγρότες.

Παράλληλα, υπάρχει ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά με τη διάθεση 35 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για αυτούς και ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες.

Το Πρόγραμμα στοχεύει στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών αυτοκατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με συστήματα ηλεκτρικών συσσωρευτών (μπαταρίες), τα οποία συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην επιδίωξη το κτιριακό απόθεμα να πλησιάσει το 2050 προδιαγραφές σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και σε χαμηλότερο κόστος διαβίωσης.

Σημειώνεται πως το Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», επιχορηγεί τα νοικοκυριά για την εγκατάσταση Φ/Β συστημάτων με σύστημα αποθήκευσης και τους αγρότες για την εγκατάσταση Φ/Β συστημάτων με ή χωρίς σύστημα αποθήκευσης για αυτοκατανάλωση με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού.

Εξοικονομώ 2023

Παράλληλα, όλο το καλοκαίρι θα παραμείνει ανοιχτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων (https://exoikonomo2023.gov.gr ) του προγράμματος «Εξοικονομώ 2023», η οποία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023.

Το νέο Πρόγραμμα εντάσσεται στις εμβληματικές δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το RePower, με συνολικό προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ, από τα οποία διατίθενται 60 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά, με στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Στόχος του «Εξοικονομώ 2023», είναι η υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες για κάθε κατοικία που θα ενταχθεί, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ