ΧΡΗΜΑ

Appodixi: Ένα βήμα πιο κοντά στο χρηματικό «έπαθλο» όσοι καταγγέλουν παράνομες αποδείξεις

Appodixi: Ένα βήμα πιο κοντά στο χρηματικό «έπαθλο» όσοι καταγγέλουν παράνομες αποδείξεις
ΑΑΔΕ

Ένα βήμα πιο κοντά στο χρηματικό «έπαθλο» σε περίπτωση που εντοπίσουν και καταγγείλουν παράνομες αποδείξεις, έρχονται οι χιλιάδες πολίτες που έχουν κατεβάσει τη νέα εφαρμογή της AADE «appodixi».

Αν και η εφαρμογή βρίσκεται εδώ και μήνες σε λειτουργία και ήδη έχουν καταγραφεί πληθώρα καταγγελιών, η απόδοση των «αποζημιώσεων» στους πολίτες που ανέλαβαν τον... ρόλο του εφοριακού έχει καθυστερήσει καθώς θα πρέπει να εγκριθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση, κάτι που ενδέχεται να συμπεριληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται πως η οικονομική αποζημίωση για όσους συμβάλλουν στην αποκάλυψη φοροδιαφυγής, μπορεί να φτάσει έως και τα 2.000 ευρώ, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά.

Πώς λειτουργεί η νέα εφαρμογή

Η εφαρμογή που παρέχει στους φορολογούμενους τη δυνατότητα να ελέγξουν τη γνησιότητα των αποδείξεων, είναι διαθέσιμη στο Google Play και το Apple Store και σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύντομα θα έχει και τη δική της online πλατφόρμα.

Σημειώνεται πως η νέα έκδοση διαθέτει βελτιωμένο περιβάλλον χρήστη και παρέχει διευκολύνσεις για τη συμπλήρωση και υποβολή αναφορών από τον πολίτη, ενώ ταυτόχρονα εμπλουτίζονται και ελέγχονται τα υποβαλλόμενα στοιχεία, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Ειδικότερα, η νέα έκδοση της εφαρμογής περιλαμβάνει τις ακόλουθες νέες λειτουργίες:

  • Βελτιωμένο περιβάλλον χρήστη και διευκολύνσεις για τη συμπλήρωση και υποβολή αναφορών από τον πολίτη.
  • Έλεγχος και εμπλουτισμός των στοιχείων των αναφορών για βελτίωση της αξιοπιστίας τους και καλύτερη αξιοποίησή τους από τις ελεγκτικές υπηρεσίες.
  • Προσθήκη νέων κατηγοριών στην υποβαλλόμενη αναφορά και δυνατότητα υποβολής αναφοράς με δυνατότητα επιλογής περισσότερων του ενός λόγων αναφοράς (multiple check box).
  • Ενεργοποίηση ελέγχων για την αποτροπή πολλαπλών αναφορών για την ίδια υπόθεση και άλλες καταχρηστικές συμπεριφορές από τους χρήστες.
  • Αναβαθμίσεις τεχνικής φύσεως και ασφάλειας.

«Εσύ σκανάρεις, όλοι κερδίζουμε»

Υπενθυμίζεται πως με την συγκεκριμένη εφαρμογή της ΑΑΔΕ ο καταναλωτής μπορεί να σαρώνει την απόδειξη που παραλαμβάνει και να ταυτοποιεί αν τα στοιχεία της επιχείρησης και τα ποσά που αναγράφονται συμφωνούν με αυτά που έχουν αποσταλεί στην ΑΑΔΕ μέσω myDATA, όπως και εάν η ταμειακή είναι δηλωμένη στην Αρχή.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η απόδειξη είναι «μαϊμού», τότε ο φορολογούμενος θα μπορεί να καταγγείλει επώνυμα ή ανώνυμα την επιχείρηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως η «appodixi» είναι ένα από τα τρία ηλεκτρονικά «όπλα», μαζί με το «Eispraxis» και το «ΈλεγχοςLive» που περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τα οποία θα την επιτρέψουν να διαπιστώνει και να πιστοποιεί άμεσα τυχόν παραβάσεις, για την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ