ΧΡΗΜΑ

Δημόσιο: Έρχονται 14.000 προσλήψεις το 2023 - Ποιους τομείς αφορούν

Δημόσιο: Έρχονται 14.000 προσλήψεις το 2023 - Ποιους τομείς αφορούν
Εργαζόμενος που δουλεύει στον υπολογιστή του UNSPLASH

Τουλάχιστον 14.000 νέες θέσεις εργασίας σε συγκεκριμένους τομείς, αναμένεται να προκηρυχθούν εντός του 2023 στο Δημόσιο.

Οι περισσότερες από αυτές τις θέσεις θα αφορούν προσλήψεις στους τομείς της Υγείας και της εκπαίδευσης.

Ήδη, η αρχή έγινε την προηγούμενη εβδομάδα με την προκήρυξη για 141 θέσεις εργασίας στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Παράλληλα, εντός της εβδομάδας εκτιμάται πως θα σταλεί για δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο την προκήρυξη 4Κ/2023, μέσω της οποίας θα επιλεγούν 80 μόνιμοι υπάλληλοι για την ενίσχυση διαφόρων φορέων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως Εθνικές Βιβλιοθήκες, υπουργεία, Ιερές Μητροπόλεις.

Ενώ στο εθνικό τυπογραφείο αναμένεται να βρεθεί τον Οκτώβριο η προκήρυξη 3ΓΒ/2023 για τις προσλήψεις αποφοίτων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης σε φορείς του ελληνικού δημοσίου.

Επιπλέον, αναμένεται να προκηρυχθούν 1.500 θέσεις στον τομέα της Υγείας, 1.200 θέσεις στη Δημοτική Αστυνομία, 1.200 θέσεις για άτομα με αναπηρία, 3.300 θέσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και 700 Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.

Διευκρινίζεται πως για τις νέες προσλήψεις ισχύει ο κανόνας 1 προς 1, με την κυρία Χαραλαμπογιάννη να σημειώνει πως μέσα στο 2023 θα ολοκληρωθούν 18.000 αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και η υφυπουργός Εσωτερικών, κυρία Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η οποία σε συνέντευξη της στην ΕΡΤ, υπογράμμισε πως οι προσλήψεις που πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους, θα γίνουν κυρίως μέσα από τη δεξαμενή των επιτυχόντων του τελευταίου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

Διευκρινίζεται πως σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, δεν ισχύουν οι πληροφορίες για εισήγηση του ΥΠΕΣ στο ερχόμενο υπουργικό συμβούλιο - το οποίο εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί στην 1η Σεπτεμβρίου - καθώς αυτή την περίοδο το ΥΠΕΣ συγκεντρώνει ακόμα τα αιτήματα για τις ανάγκες των φορέων.

Όπως αναφέρουν οι πηγές, αφού ολοκληρωθεί και η απαραίτητη αξιολόγηση, το ΥΠΕΣ ναι μεν αναμένεται να εισηγηθεί επιπλέον προσλήψεις, στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού για το 2024, ωστόσο αυτό πιθανότατα θα γίνει στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου.

Έρχονται 16.000 προσλήψεις στο Δημόσιο για το 2024

Αξίζει να σημειωθεί πως η υπουργός Εσωτερικών κυρία Νίκη Κεραμέως προανήγγειλε 16.000 προσλήψεις στο Δημόσιο το 2024, σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Τρίτης 29/8.

«Σε περίπου ένα μήνα από σήμερα το τελικό πλάνο για τις 16.000 προσλήψεις στο Δημόσιο. Ο αριθμός προκύπτει από έναν πολύ αυστηρό κανόνα στο δημόσιο: Μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση. Κρατάμε αν θέλετε, σφιχτό το σώμα του δημοσίου τομέα, αλλά ταυτόχρονα εισάγουμε διαρκώς κίνητρα για να βελτιώσουμε την απόδοση, την παραγωγικότητα του δημοσίου. θέλουμε ένα Δημόσιο το οποίο θα είναι πιο αξιοκρατικό, πιο αποτελεσματικό, πιο λειτουργικό» δήλωσε χαρακτηριστικά η αρμόδια υπουργός.

Παράλληλα τόνισε πως η Υγεία έχει τη μερίδα του λέοντος στις προσλήψεις.

«Θα είμαστε απολύτως συνεπείς στην προτεραιότητα που δίνουμε στην Υγεία με βάση τις ανάγκες που έχει η χώρα μας. Είμαστε διαδικασία που καταγράφουμε τις ανάγκες που έχουν οι φορείς σε όλη τη χώρα, σε όλα τα υπουργεία, σε όλους τους τομείς. Αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, έρευνας, μελέτης προκειμένου να παρουσιάσουμε σε περίπου ένα μήνα από σήμερα το τελικό πλάνο για τις 16.000 προσλήψεις», ανέφερε η κυρία Κεραμέως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ