ΧΡΗΜΑ

Τι σημαίνουν για τους καταναλωτές τα 100 δολάρια στο πετρέλαιο

Τι σημαίνουν για τους καταναλωτές τα 100 δολάρια στο πετρέλαιο
AP

Χωρίς φρένο συνεχίζεται το ράλι στις τιμές των καυσίμων με την τιμή του πετρελαίου να κινείται προς το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων το βαρέλι.

Τις προηγούμενες μέρες οι τιμές του πετρελαίου ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα σχεδόν του τελευταίου έτους καθώς τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώνονταν την ίδια στιγμή που διατηρείται και η μειωμένη παραγωγή από πλευράς Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας. Η εικόνα που έχει διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση ενόψει χειμώνα δημιουργεί έντονο προβληματισμό για την πορεία των τιμών των καυσίμων το προσεχές διάστημα και ενώ πλησιάζουμε προς την ημερομηνία της έναρξης διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.

«Το τελευταίο δεκαήμερο η τιμή του πετρελαίου «φλερτάρει» κοντά στα 95 δολάρια το βαρέλι και με όσα διαδραματίζονται σε διεθνές επίπεδο δεν μπορεί να προβλέψει κανείς τι ακριβώς θα συμβεί το επόμενο διάστημα» σημειώνει στο CNN Greece, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης.

Κοντά στο 1,60 ευρώ το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης

Τα «άσχημα νέα» για τους καταναλωτές αφορούν στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο κ. Κιούσης, καθώς όπως εξηγεί παρότι την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε μικρή πτώση στην τιμή της αμόλυβδης, εκείνη του πετρελαίου κίνησης έμεινε αμετάβλητη.

Σημειώνεται ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου η τιμή της απλής αμόλυβδης έφτανε πανελλαδικά τα 2,027 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης τα 1,852 ευρώ το λίτρο. Αντίστοιχα στις 26 Σεπτεμβρίου η απλή αμόλυβδη ήταν υψηλότερα, στα 2,037 ευρώ ενώ το diesel κίνησης επίσης στα 1,852 και στις 21 Σεπτεμβρίου η βενζίνη στα 2,043 ευρώ το λίτρο και το diesel κίνησης στα 1,851 ευρώ.

Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία για τη διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο αναμένεται φέτος να κάνει «πρεμιέρα» την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου καθώς η 15η Οκτωβρίου «πέφτει» Κυριακή.

Ο κ. Κιούσης εκτιμά πως με βάση τα τωρινά δεδομένα, την τιμή δηλαδή όπως διαμορφώνεται σήμερα, χωρίς να έχουμε την περσινή επιδότηση στην αντλία από πλευράς κυβέρνησης και δίχως οι εταιρείες να έχουν έως τώρα ανακοινώσει μειώσεις όπως συνέβη το 2022, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 1,60 ευρώ το λίτρο.

Σημειώνεται ότι από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων πρότεινε να δοθεί αναλογικά στην αντλία το προϋπολογισθέν ποσό των 237 εκατ. ευρώ -που έχει ανακοινώσει ότι θα διαθέσει η κυβέρνηση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης - το οποίο αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 24 λεπτά ανά λίτρο, για την ελάφρυνση των καταναλωτών που θα το προμηθευτούν, άμεσα χωρίς όπως επισημαίνει, «την κουραστική αναμονή της προσδοκώμενης επιστροφής κάποιου ποσού».

Την ίδια στιγμή βεβαίως η υψηλή τιμή που διαμορφώνεται ήδη στο πετρέλαιο κίνησης αναμένεται να έχει επιπτώσεις τόσο στα προϊόντα που παράγονται από πετρέλαιο όσο και πλήθος άλλων επηρεάζονται από το μεταφορικό κόστος καθώς η επιπλέον επιβάρυνση που δέχονται είναι πιθανό να μετακυληθεί και στην τελική τιμή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ