ΧΡΗΜΑ

Ενοίκια: Από 500 έως 1.400 ευρώ για 80 τμ στην Αττική

Ενοίκια: Από 500 έως 1.400 ευρώ για 80 τμ στην Αττική
Eurokinissi

Τουλάχιστον μισό μέσο μισθό κοστίζει το μηνιαίο ενοίκιο για ένα διαμέρισμα 80 τ.μ στην οικονομικότερη περιοχή της Αττικής ενώ αντίστοιχα στην ακριβότερη, απαιτείται σχεδόν 1,5 μέσος μισθός για την ενοικίασή του.

Αχαρνές και Περιστέρι στα Δυτικά Προάστια, Πατήσια, Αχαρνών και Πατησιών στο κέντρο της πόλης αποτελούν τις οικονομικότερες περιοχές για ενοικίαση στην Αττική – από 6,6 ευρώ ανά τ.μ έως 7,7 ευρώ ανά τ.μ- σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας Spitogatos για το 3ο τρίμηνο του έτους. Στις Αχαρνές, όπoυ εντοπίζονται μεσοσταθμικά τα φθηνότερα ενοίκια, η μέση τιμή ανά τετραγωνικό διαμορφώνεται στα 6,6 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι για την ενοικίαση μίας κατοικίας 80 τμ. το κόστος μίσθωσης φτάνει τα 528 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι περιοχές με τα ακριβότερα μέσα ενοίκια στην Αττική εντοπίζονται στα Νότια Προάστια και συγκεκριμένα σε Βουλιαγμένη (17,8 €/τ.μ), Γλυφάδα (14,3€/τ.μ), Βούλα (14,3 €/τ.μ), σε Κολωνάκι – Λυκαβηττό (15,8 €/τ.μ)στο Κέντρο της Αθήνας καθώς και στο Παλαιό Ψυχικό, στα Βόρεια Προάστια (15,3 €/τ.μ). Αυτό σημαίνει πως για την ενοικίαση ενός σπιτιού 80 τ.μ στη Βουλιαγμένη, την ακριβότερη περιοχή, το μέσο μηνιαίο μίσθωμα φτάνει τα 1.424 ευρώ.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις μέσα σε έναν χρόνο

Η εικόνα αυτή είναι ενδεικτική της ασφυκτικής πίεσης που δέχονται οι ενοικιαστές που ψάχνουν σπίτι στην πρωτεύουσα, όπου οι τιμές συνεχίζουν και το γ΄ τρίμηνο του 2023 να τραβούν την ανηφόρα.

Μεταξύ των περιοχών που εμφάνισαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις είναι οι παραδοσιακές φοιτητικές γειτονιές, όπως η περιοχή του Γουδή με άνοδο 26% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Σε περιοχές στην «καρδιά» της πρωτεύουσας καταγράφεται αύξηση της τάξεως του 19%, στην περιοχή Πατησίων – Αχαρνών η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης είναι ακριβότερη 14% σε σχέση με πέρσι και στην περιοχή του Ζωγράφου κατά 9%.

Αναλυτικά στο σύνολο του κέντρο της Αθήνας οι τιμές το γ΄ τρίμηνο του 2023 είναι αυξημένες κατά 10,9%, στα Νότια Προάστια κατά 9,10%, στα Ανατολικά Προάστια κατά 7,9%, στα Βόρεια Προάστια κατά 7,7% και στα Δυτικά Προάστια κατά 7,6%. Ακριβότερα κατά 10,6% σε σχέση με πέρσι είναι τα ενοίκια στα Προάστια του Πειραιά, κατά 10,2% στον Πειραιά και ενώ κατά 1,5% στο υπόλοιπο της Αττικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ