ΧΡΗΜΑ

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Επιπλέον έσοδα 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Επιπλέον έσοδα 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ
Μηχάνημα POS UNSPLASH

Επιπλέον έσοδα 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ εκτιμάται πως θα φέρει στο κράτος η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, από ανείσπρακτο ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος

Ειδικότερα, με τη διασύνδεση να αποτελεί ζήτημα λίγων μηνών, πραγματοποιείται ένα αποφασιστικό βήμα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, με το υπουργείο Οικονομικών να υπολογίζει πως η κίνηση αυτή θα μειώσει σημαντικά το κενό ΦΠΑ και αντίστοιχα φέρνει πιο κοντά τον κυβερνητικό στόχο να το κενό αυτό να μειωθεί 2026 στο 9% από 15% περίπου είναι σήμερα.

Τι σημαίνει πρακτικά η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές;

Η σημασία της διασύνδεσης αυτής έγκειται στο γεγονός ότι καμία συναλλαγή δεν θα μπορεί να εκτελεστεί, χωρίς να ενημερωθεί η Εφορία. Κάθε πελάτης που θα πληρώνει με πιστωτική κάρτα αυτόματα θα εκδίδεται η απόδειξη από την ταμειακή μηχανή και σε πραγματικό χρόνο θα ενημερώνονται και τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ.

Έτσι, η παραποίηση στοιχείων καθίσταται σχεδόν αδύνατη, όπως και η απόκρυψη εισοδημάτων και η μη καταβολή ΦΠΑ.

Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS θα ξεκινήσει από την 1η Μαρτίου και δεν θα χρειαστεί νέα παράταση.

Σημειώνεται ότι, η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS, τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS) δεν θα λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές. Δηλαδή, σε οποιαδήποτε συναλλαγή με πιστωτική κάρτα δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή.

Πως θα γίνεται ο έλεγχος με το νέο σύστημα:

  1. H συναλλαγή ξεκινάει από τον Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (ΦΗΜ), δηλαδή τις σύγχρονες ταμειακές μηχανές για τις συναλλαγές λιανικής. Ο χειριστής (υπάλληλος ή καταστηματάρχης) επιλέγει «πληρωμή με κάρτα» και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFT/POS.
  2. Το σύστημα EFT/POS επιβεβαιώνει αυτόματα στον Φορολογικό Μηχανισμό τη λήψη του αιτήματος, θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.
  3. Το POS συνδέεται στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών (τράπεζα ή αντίστοιχη υπηρεσία πληρωμών) και λαμβάνει πληροφορία αν υπήρξε (α) online έγκριση ή offline έγκριση ή απόρριψη offline ή διακοπή της συναλλαγής.
  4. Το σύστημα EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση. Ταυτόχρονα με την έγκριση στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.), αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από τον ΦΗΜ.
  5. Ο Φορολογικός Μηχανισμός - ΦΗΜ επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος. Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιονδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το σύστημα EFT/POS, τότε το EFT/ POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον Φορολογικό Μηχανισμό.

Υπενθυμίζεται δε, πως σύντομα «θα επανεκκινήσουν τα προγράμματα ενισχύσεων για απόκτηση ή αντικατάσταση POS, παλαιών φορολογικών μηχανισμών κ.λπ. και θα εμπλουτιστούν με τις νέες τεχνολογικές λύσεις που καλύπτονται από τις σχετικές αποφάσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ