ΧΡΗΜΑ

Παροχές και μέτρα ενίσχυσης - Τα επιδόματα του Δεκεμβρίου

Παροχές και μέτρα ενίσχυσης - Τα επιδόματα του Δεκεμβρίου
Pexels / Karolina Grabowska

Η υπεραπόδοση της οικονομίας και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής επιτρέπουν την εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής με τήρηση των δημοσιονομικών στόχων σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και υπάρχει το περιθώριο να καταβληθούν έκτακτες εισοδηματικές ενισχύσεις συνολικού ύψους 352 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο σε 2,3 εκατ. ευάλωτους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.

Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς και το κόστος των τακτικών παροχών και επιδομάτων, μαζί με τις ήδη προαναγγελθείσες αυξήσεις στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και τις συντάξεις.

Το συνολικό κόστος των μέτρων ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών το Δεκέμβριο διαμορφώνεται σε 717 εκατ. ευρώ, ενώ η δαπάνη για τα μόνιμα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των πολιτών από το 2024 διαμορφώνεται σε 1,6 δισ. ευρώ, ετησίως.

Τα πέντε έκτακτα μέτρα ενίσχυσης

«Μπόνους» το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Το εφάπαξ «μπόνους» συνολικού προϋπολογισμού 352 εκατ. ευρώ που - πιθανότατα - θα καταβληθεί λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων προβλέπει τα εξής ποσά:

  • Από 175 ευρώ έως 1.400 ευρώ θα λάβουν οι 800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ.
  • Έκτακτη ενίσχυση ύψους 150 ευρώ θα λάβουν 1.055.000 συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά και κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ.
  • Έκτακτη ενίσχυση ύψους 150 ευρώ θα λάβουν 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα.
  • Επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος θα λάβουν 210.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου επιδόματος.
  • Έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ θα λάβουν 225.000 δικαιούχοι λοιπών επιδομάτων του e-ΕΦΚΑ.

Οι παροχές e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Αν και δεν έχουν ανακοινωθεί οι επίσημες ημερομηνίες πληρωμών, πιθανότατα μέχρι την Παρασκευή (22/12) αναμένεται να έχουν καταβληθεί σειρά πληρωμών στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Συγκεκριμένα:

  • Από τον e-ΕΦΚΑ θα πληρωθούν τα επιδόματα: μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος και έξοδα κηδείας.
  • Από τη ΔΥΠΑ θα καταβληθούν: τα τακτικά επιδομάτα, τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων και των βοηθημάτων ανεργίας ΟΑΕΔ -ΔΥΠΑ αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων. Θα γίνουν επίσης οι πληρωμές στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης, της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και οι πληρωμές για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα. Τέλος, θα γίνει η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους ανέργους ΟΑΕΔ.

Οι παροχές του ΟΠΕΚΑ

Όπως και κάθε χρόνο, πριν τις γιορτές των Χρισουγέννων θα καταβληθούν από τον ΟΠΕΚΑ, το επίδομα στέγασης, τα αναπηρικά επιδόματα, η στεγαστική συνδρομή, το επίδομα ομογενών, το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, η παροχή για τα προστατευόμενα τέκνα θανόντων σε φυσικές καταστροφές και το επίδομα αναδοχής.

Δώρο Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα

Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2023 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων για τους μισθωτούς εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, διαφορετικά οι εργοδότες θα βρεθούν αντιμέτωποι με καταγγελίες και πρόστιμα. Ενώ μέχρι τις 10/12 θα γίνουν οι πληρωμές για τους δικαιούχους ανέργους.

Δείτε (κλικ εδώ) πώς πιο αναλυτικά υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων για μισθωτούς και ειδικότερες κατηγορίες, όπως ωρομίσθιους, στους εργαζόμενους με μερική απασχόληση και στους εργαζόμενους με διαλείπουσα εργασία (εκ περιτροπής απασχόληση).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ