ΧΡΗΜΑ

Επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα: Πού και πώς θα δείτε πόσα χρήματα θα πάρετε

Επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα: Πού και πώς θα δείτε πόσα χρήματα θα πάρετε
Pixabay

Από 45 έως 480 ευρώ κυμαίνεται το επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα, για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, για τους δικαιούχους, με προϋπόθεση ότι πληρούν τα εισοδηματικά / περιουσιακά κριτήρια και ότι δεν έχουν εγκριθεί να λάβουν επίδομα θέρμανσης άλλου τύπου (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κ.λπ.).

Μέχρι στιγμής, έχουν οριστικοποιηθεί περίπου 390.000 αιτήσεις στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myΘέρμανση (κλικ εδώ), με την προθεσμία να εκπνέει στις 5 Φεβρουαρίου, μετά την παράταση που αποφάσισαν τα υπουργεία Οικονομίας και Περιβάλλοντος, λόγω της χαμηλής συμμετοχής.

Υπενθυμίζεται πως η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης η οποία θα χορηγηθεί στον καθιερωμένο έναντι ή εκκαθαριστικό λογαριασμό που λαμβάνουν από τον εκάστοτε πάροχο τους.

Πώς θα κάνετε την αίτηση

Πρόκειται για μια πολύ απλή διαδικασία που κρατά μόλις ενα με δύο λεπτά. Συγκεκριμένα:

  • Ο ενδιαφερόμενος εισέρχεται στην πλατφόρμα myAADE
  • Πληκτρολογεί τον αριθμό παροχής ρεύματος της κύριας κατοικίας
  • Συμπληρώνει τα τετραγωνικά της κατοικίας
  • Επιλέγει αν είναι ο ιδιοκτήτης, ο μισθωτής ή αν φιλοξενείται στο ακίνητο και προσθέτει τα στοίχεία που του ζητούνται, όπως πχ το ΑΦΜ του εκμισθωτή.
  • Τέλος, συμπληρώνει τα στοιχεία επικοινωνίας

Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την οριστική υποβολή της αίτησης και αμέσως ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται αν η δήλωση του έγινε «αποδεκτή» ή αν «απορρίφθηκε», καθώς και τους λόγους της μη έγκρισης.

Πώς θα δείτε το ποσό που θα λάβετε

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αίτησης - αλλά και οποιαδήποτε άλλη στιγμή, μπορείτε να δείτε το χρηματικό ποσό που θα λάβετε ως επιδότηση στον λογαριασμό ρεύματος, ως επίδομα θέρμανσης.

Προϋπόθεση φυσικά είναι η δήλωση σας να έγινε «αποδεκτή».

Για να δείτε το ποσό που εγκρίθηκε θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

1. Πραγματοποιείτε - εκ νέου - είσοδο στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myΘέρμανση (κλικ εδώ), επιλέγοντας «Υποβολή Αίτησης στον Ηλεκτρισμό».

2. Πληκτρολογείτε - εκ νέου - τους κωδικούς σύνδεσης και πατάτε «Είσοδος».

3. Κάνετε κλικ στο «Υποβολή / Διαχείριση Αίτησης».

4. Κάνετε κλικ στο αρχείο «PDF»

5. Βλέπετε το «Αποδεικτικό Υποβολής» στο οποίο αναγράφετε το «μέγιστο ποσό επιδότησης».

Υπενθυμίζεται πως οι δυνητικοί δικαιούχοι είναι γύρω στο ένα με 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά, ενώ το ύψος του επιδόματος κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ, ανάλογα με κριτήρια, όπως ο τόπος στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του δικαιούχου.

Συγκεκριμένα, για τη χορήγησή της ενίσχυσης αξιοποιούνται δεδομένα που αφορούν στους Ταχυδρομικούς Κώδικες, τους δήμους και τους οικισμούς της χώρας. Πρόκειται για τις βαθμοημέρες, που αποτελούν δείκτη για τη δριμύτητα κλίματος μιας περιοχής και χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό των φορτίων θέρμανσης ενός κτιρίου και της απαιτούμενης κατανάλωσης ενέργειας για τη θέρμανσή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ