ΧΡΗΜΑ

Ακριβά ενοίκια ακόμη και σε «φθηνές» περιοχές της Αττικής - Τι ισχύει σε κέντρο και δυτικά προάστια

Ακριβά ενοίκια ακόμη και σε «φθηνές» περιοχές της Αττικής - Τι ισχύει σε κέντρο και δυτικά προάστια
Photo by Kylie Docherty on Unsplash

Από 7 ευρώ και πάνω ανά τ.μ διαμορφώνονται οι μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίων στις πιο οικονομικές περιοχές της Αττικής, με αποτέλεσμα ακόμη και στις άλλοτε «προσιτές» γειτονιές, η εύρεση κατοικίας να μετατρέπεται σε δύσκολη υπόθεση για την τσέπη των ενοικιαστών.

Αχαρνές με 7 ευρώ το τ.μ, Κερατσίνι και Άγιοι Ανάργυροι με 7,1 ευρώ το τμ, Μαραθώνας με 7,2 ευρώ το τμ. και Σπάτα με 7,3 ευρώ το τ.μ αποτελούν, σύμφωνα με με την ανάλυση του Spitogatos Insights με βάση το δείκτη τιμών SPI τις οικονομικότερες γειτονιές της Αττικής. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι για την ενοικίαση μιας κατοικίας 80 τμ, στις πιο «προσιτές» περιοχές του λεκανοπεδίου το μέσο ζητούμενο ενοίκιο ξεπερνά τα 560 ευρώ.

«Πρωταθλητής» των αυξήσεων ο Πειραιάς

Το ράλι στις τιμές των ενοικίων συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια του 2023 με τον Πειραιά να αναδεικνύεται σε «πρωταθλητή» των αυξήσεων το δ' τρίμηνο του έτους με άνοδο 17,4%. Άνοδο 9,7% αντίστοιχα κατέγραψαν οι τιμές των ενοικίων και στα προάστια του Πειραιά.

Οι αυξήσεις ακόμη και στις άλλοτε οικονομικές γειτονιές αποδίδονται στην ανάπτυξη έργων ανάπλασης και υποδομών στην ευρύτερη περιοχή, στη νέα εικόνα που διαμόρφωσε το μετρό αλλά και στις αλλαγές στους όρους της Golden Visa, καθώς στον Πειραιά διατηρείται το όριο επένδυσης των 250.000 ευρώ.

Ενδεικτικό της ανοδικής πορείας των τιμών στην περιοχή, είναι η αύξηση 32,2% που καταγράφηκε σε Καμίνια – Παλαιά Κοκκινιά σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με το μέσο ενοίκιο να διαμορφώνεται σε 8,8 ευρώ το τ.μ. και καθώς και κατά 24,4% στην Καλλίπολη - Φρεατίδα με την τιμή ενοικίου στα 10 ευρώ το τ.μ. Την ανηφόρα εξάλλου έχουν πάρει αντίστοιχα και οι τιμές πώλησης κατοικίας στις γειτονιές του Πειραιά, ενδεικτική είναι η αύξηση κατά 36,3% στην στην Καλλίπολη – Φρεατίδα αλλά και στη Δραπετσώνα κατά 35,9%.

Άνοδος στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας και των δυτικών προαστίων

Σημαντικές αυξήσεις στα ενοίκια καταγράφηκαν και σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας όπως στα Πετράλωνα όπου οι τιμές ανέβηκαν κατά 24,6% σε σχέση με πέρσι με το μέσο ενοίκιο να διαμορφώνεται στα 10,9 ευρώ τ.μ, Συνολικά το κέντρο της Αθήνας εμφάνισε το δ΄ τρίμηνο το 2023 αύξηση 10,6% με σχέση με το αντίστοιχο του 2022.

Άνοδο 9,2% κατέγραψαν τα ενοίκια στα δυτικά προάστια, ενώ σε γειτονιές όπως η Αγία Βαρβάρα, η αύξηση έφτασε ακόμη και 23,8%. Αυξημένα κατά 9,9% μεσοσταθμικά είναι τα ενοίκια και στα ανατολικά προάστια.

Την ίδια στιγμή, ακόμη και στις ήδη «ακριβές» περιοχές της Αττικής τα ενοίκια σημείωσαν περαιτέρω άνοδο το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Στα νότια προάστια και τα βόρεια προάστια που αποτελούν τις ακριβότερες περιοχές για ενοικίαση κατοικίας συνολικά στη χώρα, οι μέσες ζητούμενες τιμές αυξήθηκαν κατά 10,5% και 7,7%, αντίστοιχα, το δ' τρίμηνο του έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ