ΧΡΗΜΑ

«Τέλος χρόνου» για τις τελευταίες εκκρεμότητες με την εφορία

«Τέλος χρόνου» για τις τελευταίες εκκρεμότητες με την εφορία
ΕUROKINISSI

Προθεσμία μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου έχουν οι φορολογούμενοι για να «κλείσουν» τις εκκρεμότητές τους με την εφορία, καθώς εκπνέουν τα περιθώρια για συνολικά πέντε φορολογικές υποχρεώσεις

Συγκεκριμένα, εκπνέουν τα περιθώρια για τις εξής υποχρεώσεις:

  • Τελευταία δόση φόρου εισοδήματος δήλωσης 2023, φυσικών και νομικών προσώπων

Η τελευταία δόση είναι προγραμματισμένο να καταβληθεί στα τέλη Φεβρουαρίου του 2024.

Αξίζει να σημειωθεί πως από φέτος, αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με παιδιά. Αυτό σημαίνει πως σε ετήσια βάση η ελάφρυνση κυμαίνεται από 90 ευρώ έως 220 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

  • Τελευταία δόση ΕΝΦΙΑ 2023

Με τις νέες ρυθμίσεις ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα μπορεί να εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις, αντί για 10, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στις 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2025.

Μάλιστα, τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να εκδοθούν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, οι φορολογούμενοι οι οποίοι το 2023 είχαν αλλαγές στην περιουσιακή τους εικόνα ή θέλουν να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους θα πρέπει να υποβάλουν το Ε9 έως τις 8 Μαρτίου 2024 και όχι έως και 31 Μαρτίου όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

  • Τέλη κυκλοφορίας 2024 ή δήλωση ακινησίας για να αποφευχθεί το πρόστιμο

Η σχετική προθεσμία είχε ήδη λάβει παράταση 2 μηνών και πλέον όσοι καθυστερήσουν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, θα κληθούν να καταβάλουν ως πρόστιμο το διπλάσιο ποσό.

Με το τέλος της παράτασης για την πληρωμή των φετινών τελών κυκλοφορίας σταματά και η παράταση που ισχύει για όσους θέλουν να θέσουν σε ακινησία το Ι.Χ. τους και να απαλλαγούν από τα τέλη του ίδιου έτους.

  • Αίτηση για υποβολή χωριστής δήλωσης για έγγαμα ζευγάρια που το επιθυμούν

Η γνωστοποίηση της υποβολής χωριστών δηλώσεων γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr.

Αν κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποιήσει την επιλογή υποβολής χωριστής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2024, τότε οι σύζυγοι θα υποβάλουν κοινή δήλωση για το φορολογικό έτος 2023.

Μείωση ΕΝΦΙΑ έως 10%

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως παρατάθηκε μέχρι την 1η Μαρτίου η υποβολή αιτήσεων για την μείωση στον ΕΝΦΙΑ έως 10%, λόγω ασφάλισης της κατοικίας έναντι φυσικών καταστροφών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ