ΧΡΗΜΑ

Ασφάλιση κατοικίας: Τελευταία ευκαιρία σήμερα για την αίτηση μείωσης του ΕΝΦΙΑ

Ασφάλιση κατοικίας: Τελευταία ευκαιρία σήμερα για την αίτηση μείωσης του ΕΝΦΙΑ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Μέχρι το τέλος της ημέρας θα πρέπει να έχουν υποβάλει την ηλεκτρονική τους αίτηση οι δικαιούχοι της έκπτωσης έως 10% στον ΕΝΦΙΑ τους, σε περίπτωση που το 2023 είχαν ασφαλίσει την κατοικία τους για τουλάχιστον τρεις μήνες. 

Πώς θα κάνετε την αίτηση

Επισημαίνεται ότι, κατά τη δημιουργία της αίτησης, οι λήπτες της ασφάλισης μπορούν να εντοπίσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που έχουν δηλωθεί στον ΑΦΜ τους και να:

  1. τα συσχετίσουν με τις ασφαλισμένες κατοικίες τους (ασφάλιση ιδίου)
  2. δηλώσουν τους ΑΦΜ των συνιδιοκτητών, όταν για την ασφαλισμένη κατοικία υπάρχουν περισσότεροι συνιδιοκτήτες (ασφάλιση ιδίου και για λογαριασμό τρίτων)
  3. δηλώσουν τους ΑΦΜ των τρίτων προσώπων που έχουν δικαίωμα επί της ασφαλισμένης κατοικίας, όταν οι ίδιοι δεν έχουν δικαίωμα επ’ αυτής (ασφάλιση για λογαριασμό τρίτων).

Οι φορολογούμενοι, που θα περιληφθούν στην αίτηση ως συνιδιοκτήτες ή τρίτα πρόσωπα, θα ενημερωθούν μέσω μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, το οποίο θα αναρτηθεί και στην προσωπική τους θυρίδα, στη διαδρομή myAADE / Μητρώο & Επικοινωνία / Τα μηνύματά μου.

Για να τους χορηγηθεί η μείωση ΕΝΦΙΑ, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, πρέπει να υποβάλουν και οι ίδιοι αίτηση, προκειμένου να συσχετίσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την ασφαλισμένη κατοικία τους.

Ποιοι δικαιούνται την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ

Δικαιούχοι της έκπτωσης ύψους 10% στον ΕΝΦΙΑ είναι οι ιδικοκτήτες κατοικιών, οι οποίο έχουν ασφαλίσει το ακίνητο τους έναντι φυσικών καταστροφών, όπως ο σεισμός, η πυρκαγιά και η πλημμύρα για ολόκληρο το προηγούμενο έτος.

Σε διαφορετική περίπτωση η έκπτωση είναι αναλογική με το χρόνο ασφάλισης, ωστόσο έχει οριστεί ελάχιστο χρονικό διάστημα τριών μηνών.

Συγκεκριμένα, υπάρχει πρόβλεψη για:

  • Έκπτωση 10% όταν υπάρχει συμβόλαιο ασφάλισης διάρκειας 12 μηνών
  • Έκπτωση 7,5% όταν υπάρχει συμβόλαιο ασφάλισης διάρκειας 9 μηνών
  • Έκπτωση 5% όταν υπάρχει συμβόλαιο ασφάλισης διάρκειας 6 μηνών
  • Έκπτωση 2,5% όταν υπάρχει συμβόλαιο ασφάλισης διάρκειας 3μηνών

Ενώ δεν χορηγείται καμία έκπτωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών τον χρόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ