ΧΡΗΜΑ

Η «μάχη» του οβελία στην αγορά ενόψει Πάσχα - Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Η «μάχη» του οβελία στην αγορά ενόψει Πάσχα - Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Η κεντρική αγορά των Αθηνών (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

«Φουντώνει» στην αγορά η «μάχη» του οβελία, ο οποίος παραδοσιακά «πρωταγωνιστεί» στο πασχαλινό τραπέζι, ενώ μπαίνουμε στην τελική ευθεία για το Πάσχα και κορυφώνονται οι αγορές των καταναλωτών.

Αρνί και κατσίκι, μπήκαν - μαζί με το τσουρέκι και τα σοκολατένια αυγά - στο «Καλάθι του Πάσχα», το οποίο εφαρμόζεται από την προηγουμένη Τετάρτη και έως το Μεγάλο Σάββατο στα σούπερ μάρκετ.

Οι τιμές στο αρνί, στις 6 μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, με βάση τις λίστες που ανήρτησαν στην πλατφόρμα e-katanalotis βρίσκονται οριακά κάτω από τα 10 ευρώ το κιλό και συγκεκριμένα φτάνουν έως και τα 9,99 ευρώ το κιλό ενώ στο κατσίκι η ανώτατη τιμή πώλησης, μεταξύ των μεγάλων αλυσίδων, είναι τα 10,99 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως πριν από την έναρξη της εφαρμογής του «Καλαθιού του Πάσχα», ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας είχε δηλώσει πως ο στόχος είναι, το αρνί που πωλείται φέτος στα σούπερ μάρκετ, να φτάνει τα 10 ευρώ ή και χαμηλότερα.

Από την πλευρά τους, τα συνοικιακά κρεοπωλεία της χώρας, πωλούν αυτή τη στιγμή το αρνί και το κατσίκι σε τιμές που κυμαίνονται από 14,50 έως και 15,50 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Καταστηματαρχών Κρεοπωλών κ. Σάββα Κεσίδη. Ο κ. Κεσίδης επισημαίνει στο CNN Greece, πως αφενός υπάρχει αυξημένη ζήτηση και αφετέρου, μειωμένη διαθεσιμότητα σε ελληνικά αμνοερίφια, με αποτέλεσμα να έχουν διαμορφωθεί οι συγκεκριμένες τιμές στην αγορά, προσθέτοντας μάλιστα πως μέχρι το Πάσχα ενδέχεται να φτάσουν ακόμη και τα 16 ευρώ το κιλό. Εκφράζει μάλιστα «λύπη, παράπονο και εκνευρισμό» από την πλευρά των επαγγελματιών του κλάδου, για το γεγονός ότι μπήκε, έστω και «άτυπα», ένα ανώτατο όριο τιμής πώλησης του αρνιού στα σούπερ μάρκετ ενώ οι τιμές καθορίζονται από την αγορά.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν εκπρόσωποι των κρεοπωλών και των κτηνοτρόφων, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για συγκεκριμένο γεγονός καθώς και τον προβληματισμό τους για τα αμνοερίφια που πωλούνται σε αυτές τις τιμές. Ενδεικτικά, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Δημήτρης Μόσχος, πραγματοποιώντας την ανάλυση του κόστους παραγωγής, υπογράμμισε πως η τιμή αυτή, προϋποθέτει ζημιά τουλάχιστον 2 ευρώ ανά κιλό για τους κτηνοτρόφους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ