ΔΙΕΘΝΗ

Χρεοκόπησε η Virgin Orbit του Ρίτσαρντ Μπράνσον

Χρεοκόπησε η Virgin Orbit του Ρίτσαρντ Μπράνσον
Αεροσκάφος Boeing 747-400 της εταιρείας Virgin Orbit AP Photo/Matt Hartman

Χρεοκοπία κήρυξε η «Virgin Orbit Holdings» του επιχειρηματία Ρίτσαρντ Μπράνσον,βάσει του Κεφαλαίου 11 της αμερικανικής πτωχευτικής νομοθεσίας.

Η εταιρεία εκτόξευσης δορυφόρων έφτασε στο σημείο αυτό, αφού απέτυχε να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση που χρειαζόταν ώστε να ανακάμψει από την αποτυχία της εκτόξευσης ενός πυραύλου τον Ιανουάριο.

Η «Virgin Orbit», η οποία έχει την έδρα της στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνιας, υπέβαλε αίτημα χρεοκοπίας στο αμερικανικό Πτωχευτικό Δικαστήριο της Περιφέρειας του Ντέλαγουερ, επιδιώκοντας να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία της, αφού ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την απόλυση του 85% των 750 εργαζομένων της.

Στο αίτημά της, η εταιρεία καταγράφει περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις μεταξύ 100 εκατομμυρίων δολαρίων και 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σημειώνεται ότι, η Virgin Orbit είναι εταιρεία του Ομίλου Virgin, που παρείχε υπηρεσίες εκτόξευσης για μικρούς δορυφόρους.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2017 ως spin-off του διαστημικού εγχειρήματος του Ρίτσαρντ Μπράντσον, «Virgin Galactic». Μάλιστα, ο Βρετανός μεγιστάνας παραμένει ο βασικός της μέτοχος, μαζί με το αραβικό fund Mubadala. Το Δεκέμβριο του 2021 προχώρησε στη δημόσια εγγραφή της, όμως δεν κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον που μετρούσε η «αδελφή» Virgin Galactic.

Υπενθυμίζεται ότι, η εταιρεία βρισκόταν σε αναζήτηση επενδυτών, προκειμένου να διαφύγει τον κίνδυνο χρεοκοπίας, από τα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC.

Εξαιτίας της οριακής κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει, η κατασκευάστρια εταιρεία διαστημικών πυραύλων είχε ήδη προχωρήσει σε παύση εργασιών, ενόσω επιζητούσε επειγόντως νέα κεφάλαια ή ιδανικά έναν αγοραστή. Μία προσπάθεια, η οποία απ' ότι φάνηκε δεν ευοδώθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ