ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο πληθωρισμός «κρατάει» αμετάβλητα τα επιτόκια - Σήμερα οι ανακοινώσεις της Fed

ΗΠΑ: Ο πληθωρισμός «κρατάει» αμετάβλητα τα επιτόκια - Σήμερα οι ανακοινώσεις της Fed
AP Photo / Patrick Semansky, File

Αμετάβλητα αναμένεται να κρατήσει τα επιτόκια της η Fed στο 5% με 5,25%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με φόντο τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Μάιο, τα οποία έδειξαν επιβράδυνση στο 4%, από 4,9% τον προηγούμενο μήνα, με την χαμηλότερη ετήσια αύξηση από τον Μάρτιο του 2021. 

Το επίπεδο αυτό για τον δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) είναι εντός των ορίων που ανέμεναν οι αναλυτές και το χαμηλότερο από τον Μάρτιο του 2021. Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022 ο πληθωρισμός έχει υποδιπλασιαστεί, αφού τότε είχε φτάσει το 9,1%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

Σε αυτό το κλίμα, οι αναλυτές εκτιμούν πως η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα υιοθετήσει στάση αναμονής μετά από συνολικά 10 διαδοχικές αυξήσεις από τον Μάρτιο του 2022 που δοκίμασαν τις αντοχές της αμερικανικής οικονομίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με το CNBC και το «εργαλείο» Fedwatch της CME, οι αγορές δίνουν ένα ποσοστό κατά 90% περίπου, στην πιθανότητα η Fed να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Από την πλευρά της η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει την Πέμπτη σε άλλη μια αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο πλαίσιο της εκστρατείας της για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%. Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 6,1% τον Μάιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ