ΔΙΕΘΝΗ

Τα διαμάντια χάνουν την αξία τους – Έρχεται νέα πτώση τιμών

Τα διαμάντια χάνουν την αξία τους – Έρχεται νέα πτώση τιμών
Unsplash

Τα διαμάντια δεν είναι ο «καλύτερος φίλος» των επενδυτών αυτή την περίοδο, καθώς τους τελευταίους μήνες έχουν φτάσει να χάνουν σχεδόν 18% από, το ιστορικό υψηλό που κατέγραψαν τον Φεβρουάριο του 2022.

Μάλιστα, σύμφωνα με το CNBC, οι τιμές των διαμαντιών έχουν υποχωρήσει κατά 6,5% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη τιμών ακατέργαστων διαμαντιών «Global Rough Diamond Price Index» και η αξία τους πρόκειται να κάνει περαιτέρω βουτιά, σύμφωνα με αναλυτές.

«Ένα φυσικό διαμάντι λίγο καλύτερης ποιότητας από το μέσο όρο 1 καρατίου κόστιζε 6.700 δολάρια πριν από ένα χρόνο, σήμερα το ίδιο διαμάντι πωλείται για 5.300 δολάρια», δήλωσε στο CNBC ο Paul Zimnisky, διευθύνων σύμβουλος της Paul Zimnisky Diamond Analytics.

Τα διαμάντια, μαζί με άλλα κοσμήματα, σημείωσαν αύξηση της τιμής τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορονοϊού, όταν οι καταναλωτές ήταν έτοιμοι να ξοδέψουν, καθώς δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν ή να φάνε έξω.

Όλα αυτά τα χρήματα που περίσσευαν πήγαιναν σε είδη πολυτελείας και κοσμήματα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Angara Jewelry Ankur Daga και πρόσθεσε «όταν οι οικονομίες άρχισαν να ανοίγουν εκ νέου, οι τιμές των διαμαντιών άρχισαν να μετριάζονται και διολίσθησαν σε μια 'απότομη πτώση'».

Ο ανταγωνισμός από τα τεχνητά διαμάντια, η βραδύτερη ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας και το αβέβαιο μακροοικονομικό σκηνικό είναι επίσης παράγοντες που προκαλούν την πτώση των τιμών, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του κλάδου.

Η άνοδος των τεχνητών διαμαντιών

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ένας αυξανόμενος αριθμός καταναλωτών στρέφεται προς τα διαμάντια Lab Grown, γνωστά και ως τεχνητά ή συνθετικά διαμάντια.

Συγκεκριμένα, το μερίδιο των πωλήσεων τέτοιων διαμαντιών σε σχέση με τα φυσικά διαμάντια αυξάνεται. Το 2020, ήταν μόλις 2,4%, ενώ το 2023 μέχρι σήμερα έχουν ήδη ανέλθει στο 9,3%.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα τεχνητά διαμάντια κατασκευάζονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον με τη χρήση ακραίας πίεσης και θερμότητας που αναπαράγει τον τρόπο με τον οποίο τα δημιουργούνται τα φυσικά διαμάντια.

Από χημικής, φυσικής και οπτικής άποψης είναι πανομοιότυπα με τα φυσικά διαμάντια και θεωρούνται το «τέλειο υποκατάστατο», αλλά το κυριότερο, είναι πολύ φθηνότερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ