ΔΙΕΘΝΗ

Bank of England: Αύξηση «έκπληξη» στα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης

Bank of England: Αύξηση «έκπληξη» στα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης
AP Photo/Alberto Pezzali

Αύξηση μεγαλύτερη του αναμενόμενου στα επιτόκια αποφάσισε η Bank of England. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε αύξηση στο βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, το οποίο πλέον διαμορφώνεται στο 5%

Η εν λόγω κίνηση, η οποία αποτελεί τη 13η διαδοχική παρέμβαση, προκάλεσε μίνι – έκπληξη στις αγορές, καθώς οι αναλυτές περίμεναν μία αύξηση των 25 μονάδων βάσης, όπως είχε συμβεί και τους προηγούμενους μήνες.

Ωστόσο, τα νέα στοιχεία την Τετάρτη έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 8,7% τον Μάιο, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και πλέον οι οικονομολόγοι αυξάνουν επίσης τις προσδοκίες τους για περαιτέρω νομισματική σύσφιξη στο μέλλον.

Το πιο ανησυχητικό για την κεντρική τράπεζα είναι ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού - ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού - ήταν 7,1% σε ετήσια βάση τον Μάιο, από 6,8% τον Απρίλιο και σηματοδοτεί το υψηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 1992.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ