ΔΙΕΘΝΗ

Morgan Stanley: Έρχεται νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β. τον Ιούλιο από τη Fed

Morgan Stanley: Έρχεται νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β. τον Ιούλιο από τη Fed
AP Photo/Andrew Harnik

Σε νέα αύξηση στα επιτόκια θα προχωρήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), στη συνεδρίαση του Ιουλίου, αφού ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει τελειώσει ακόμη με τον επιθετικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων της, σύμφωνα με την Morgan Stanley.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, «τώρα κρίνουμε ότι ο πήχης για μια αύξηση τον Ιούλιο είναι σημαντικά χαμηλότερος από ό,τι αρχικά περιμέναμε», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley, σημειώνοντας ότι βλέπουν τη Fed να προβαίνει σε αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα.

Ορισμένοι αναλυτές της Fed προβληματίστηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αφού οι αξιωματούχοι διατήρησαν αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ ταυτόχρονα ανέφεραν ότι θα χρειαστούν πρόσθετες αυξήσεις για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

Παρουσιάζοντας την εξαμηνιαία οικονομική ενημέρωση της Fed στο Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα, ο Πάουελ επέμεινε ότι «η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού στο 2% έχει πολύ δρόμο μπροστά της», μια προϋπόθεση για τη μείωση των επιτοκίων.

«Κάτι τέτοιο δεν βλέπουμε να συμβαίνει σύντομα», είπε ο Πάουελ κατά τη δεύτερη ημέρα της κατάθεσής του στο Κογκρέσο. «Προϋπόθεση για αυτό είναι να είμαστε πεπεισμένοι ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί ξανά προς τον στόχο του 2% (που έχουμε θέσει)», είπε ο επικεφαλής της Fed.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ