ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: «Μαύρες» προβλέψεις για τον πληθωρισμό - Αλλαγές στο τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας

Τουρκία: «Μαύρες» προβλέψεις για τον πληθωρισμό - Αλλαγές στο τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας
AP Photo/Burhan Ozbilici

Σε αλλαγές κορυφαίων στελεχών στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας προχώρησε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μόλις μία ημέρα μετά τις δυσοίωνες προβλέψεις για τον πληθωρισμό, με την αναθεώρηση για το τέλος τους έτους από 22,3% σε 58%, ο Ερντογάν απομάκρυνε τρία μέλη του ΔΣ της Τράπεζας.

Και οι τρεις αποπεμφθέντες είναι γνωστοί για την υποστήριξή τους στην «ανορθόδοξη» πολιτική χαμηλών επιτοκίων που ακολουθήθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Η πολιτική χαμηλών επιτοκίων στηρίχθηκε και από τον ίδιο τον Ερντογάν με αποτέλεσμα να βυθιστεί η Τουρκία σε οικονομική κρίση, με ανεξέλεγκτη άνοδο του πληθωρισμού και κατακρήμνιση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.

Μεταξύ των τριών νέων μελών του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας είναι και η μέχρι πρότινος σύμβουλος του Ερντογάν, Χατιτζέ Καραχάν, η οποία το προηγούμενο διάστημα διαφωνούσε με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική. Πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για δικαίωση και επανάκαμψη.

Πληθωρισμός

Χθες η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, αναθεώρησε προς τα επάνω την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στο τέλος του 2023 από 22,3% σε 58%.

Σε συνέντευξη Τύπου χθες, 27/7, η Ερκάν δήλωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα αναθεωρεί την πρόβλεψη για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για το 2024 από 8,8% σε 33% και ότι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 15% στο τέλος του 2025.

Κύριοι καθοριστικοί παράγοντες για την αύξηση των προβλέψεων της Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό είναι η άνοδος των συναλλαγματικών ισοτιμιών και των τιμών των τροφίμων, η οποία είχε αρνητικό αντίκτυπο στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό κατά 8,5 μονάδες για το 2023 και κατά 6 μονάδες για το 2024.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ