ΔΙΕΘΝΗ

S&P Global: Βελτίωση για τον μεταποιητικό PMI στην Ελλάδα - Συρρίκνωση στην Ευρωζώνη

S&P Global: Βελτίωση για τον μεταποιητικό PMI στην Ελλάδα -  Συρρίκνωση στην Ευρωζώνη
INTIME

Περαιτέρω σταθερή βελτίωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα υπέδειξαν τα δεδομένα του Αυγούστου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI από την S&P Global, ενώ κάτω από το επίπεδο των 50 που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας παρέμεινε ο δείκτης για την Ευρωζώνη για 14ο μήνα τον Αύγουστο.

Συγκεκριμένα, περαιτέρω σταθερή βελτίωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα υπέδειξαν τα δεδομένα του Αυγούστου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI από την S&P Global. Συγκεκριμένα, ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers' Index - PMI) έκλεισε στις 52,9 μονάδες τον Αύγουστο, τιμή ελαφρώς χαμηλότερη από τις 53,5 μονάδες του Ιουλίου, υποδεικνύοντας σταθερή άνοδο των λειτουργικών συνθηκών των εταιρειών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα.

Όπως σημειώνεται στην έρευνα της S&P Global, ο ρυθμός της συνολικής αύξησης ήταν ο δεύτερος ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Μάιο του 2022 και συγκρίνεται ευνοϊκά με τον μέσο όρο που επί μακρόν έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας.

Η νέα έντονη αύξηση των νέων παραγγελιών στις εταιρείες του ελληνικού μεταποιητικού τομέα συνέβαλε στη βελτίωση σε όλο το εύρος του τομέα τον Αύγουστο. Οι νέες πωλήσεις αυξήθηκαν μετά τη συνεχιζόμενη ζήτηση και τις αναφορές ότι οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες χρηματοδότησης στήριξαν τις ευκαιρίες για επενδύσεις. Ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του Ιουλίου, ωστόσο ήταν ο δεύτερος ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2022.

Οι συνθήκες ζήτησης στις αγορές του εξωτερικού ήταν επίσης ευνοϊκές, καθώς οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν για έκτο συνεχή μήνα.

Ως εκ τούτου, οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν νέα αύξηση της παραγωγής. Η σταθερή ανάπτυξη της παραγωγής συνδέθηκε με τη μεγαλύτερη εισροή νέων παραγγελιών και την περαιτέρω μηνιαία βελτίωση των συνθηκών ζήτησης.

Τα στοιχεία του Αυγούστου υπέδειξαν, σύμφωνα με την έρευνα, τρίτη συνεχή μηνιαία επιδείνωση της απόδοσης των προμηθευτών σε σχέση με τους Έλληνες κατασκευαστές, καθώς οι καθυστερήσεις στις διεθνείς μεταφορές επιμήκυναν τους χρόνους παράδοσης προμηθειών. Ταυτόχρονα, οι εταιρείες κατέγραψαν νέα αύξηση του κόστους εισροών, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τέλος σε μια περίοδο τριών μηνών συνεχούς μείωσης. Οι υψηλότερες τιμές πρώτων υλών και το μεγαλύτερο κόστος ενέργειας αναφέρθηκαν ως παράγοντες αύξησης του πληθωρισμού. Ο ρυθμός αύξησης ήταν, σε γενικές γραμμές, σταθερός και ο εντονότερος που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο.

Παρ' όλα αυτά, οι προσπάθειες για αύξηση των πωλήσεων και μετακύλιση προηγούμενων μειώσεων του κόστους οδήγησαν σε περαιτέρω γενικευμένη στασιμότητα των τιμών πώλησης τον Αύγουστο. Ο αντίστοιχος εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο που παρατηρήθηκε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Παρά το μεγαλύτερο κόστος εισροών, οι Έλληνες κατασκευαστές αύξησαν και πάλι τις αγορές εισροών τον Αύγουστο. Η αγοραστική δραστηριότητα αυξήθηκε με σταθερό ρυθμό λόγω της μεγαλύτερης εισροής νέων παραγγελιών. Κατά συνέπεια, ο ρυθμός μείωσης των αποθεμάτων προμηθειών εξασθένησε στον βραδύτερο που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2022. Ωστόσο, τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων υποχώρησαν με τον δεύτερο δριμύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον από τον περασμένο Οκτώβριο, λόγω του γεγονότος ότι οι πωλήσεις πραγματοποιήθηκαν από τα υφιστάμενα αποθέματα ετοίμων προϊόντων.

Ο αριθμός των εργαζομένων στις εταιρείες του ελληνικού μεταποιητικού τομέα αυξήθηκε για έβδομο συνεχή μήνα, καθώς οι εταιρείες προσπάθησαν να αυξήσουν την παραγωγική ικανότητα. Η σταθερή άνοδος βοήθησε να μετριαστεί η πίεση που ασκούνταν στις εταιρείες, καθώς ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών επανήλθε σε επίπεδα συρρίκνωσης.

Ο μεγαλύτερος όγκος νέων παραγγελιών υποστήριξε τις περισσότερο αισιόδοξες προσδοκίες των Ελλήνων κατασκευαστών σχετικά με τις προοπτικές ως προς την παραγωγή μέσα στο επόμενο έτος. Ο βαθμός εμπιστοσύνης βελτιώθηκε από το χαμηλό έξι μηνών του Ιουλίου, χάρη στις ελπίδες για περαιτέρω ευκαιρίες για επενδύσεις, σύμφωνα με την έρευνα.

Στην Ευρωζώνη, ο μεταποιητικός κλάδος παρέμεινε υπό έντονη πίεση στο τέλος του καλοκαιριού σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας των δεικτών HCOB PMI καθώς οι συνεχείς και μεγάλες αυξήσεις των ευρωπαϊκών επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για πάνω από ένα χρόνο πλήττουν τη μεταποιητική παραγωγή, η οποία συγκρατείται επίσης από την υποτονική εξωτερική ζήτηση.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 43,5 μονάδες τον Αύγουστο μετά το χαμηλό 38 μηνών του Ιουλίου στις 42,7 μονάδες. Ο δείκτης PMI για την παραγωγή ενισχύθηκε ελαφρώς στις 43,4 μονάδες από 42,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ