ΔΙΕΘΝΗ

Amazon: Επενδύει 4 δισ. δολάρια στην start up «Anthropic» για την τεχνητή νοημοσύνη

Amazon: Επενδύει 4 δισ. δολάρια στην start up «Anthropic» για την τεχνητή νοημοσύνη
Pixabay

Να ενισχύσει την ανταγωνιστική της θέση στους τομείς cloud και τεχνητής νοημοσύνης (AI) προχωρώντας σε μια επένδυση στην start up Anthropic, η οποία αναμένεται να φτάσει έως και τα 4 δισ. δολάρια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το deal που ανακοινώθηκε σήμερα, η Amazon θα επενδύσει αρχικά 1,25 δισ. δολάρια για ένα μειωψηφικό ποσοστό συμμετοχής στην Anthropic και στη συνέχεια οι δύο εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τη συμμετοχή έως τα 4 δισ. δολάρια.

Όπως αναφέρουν σχετικά οι Financial Times, μέρος της συμφωνίας είναι να αποκτήσουν οι υπάλληλοι της Amazon έγκαιρη πρόσβαση στην τεχνολογία της Anthropic, η οποία θα αξιοποιήσει το cloud της για τα νέα λειτουργικά μοντέλα.

Σημειώνεται πως η AI εταιρεία αξιολογείται στα 5 δισ. δολάρια, έχει τελειοποιήσει το Claude και είναι μια από τους κορυφαίους ανταγωνιστές της OpenAI, δημιουργού του ChatGPT. Συγκεκριμένα, η Anthropic εντάσσεται στις εταιρείες αιχμής για την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης τελευταίας γενιάς, δίπλα στους επίσης γίγαντες της τεχνολογίας Google και Microsoft.

Για την Amazon, η συμφωνία αυτή ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης, συμπεριλαμβανομένων των τσιπ που τροφοδοτούν την τεχνητή νοημοσύνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ