ΔΙΕΘΝΗ

Fed: Τα επιτόκια θα μείνουν ψηλά έως την υποχώρηση του πληθωρισμού

Fed: Τα επιτόκια θα μείνουν ψηλά έως την υποχώρηση του πληθωρισμού
AP Photo/J. David Ake

Διάσταση απόψεων μεταξύ των αξιωματούχων της Federal Reserve προέκυψε σχετικά με το εάν θα χρειαστούν πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων, όπως αποκάλυψαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης που δημοσιεύτηκαν το βράδυ της Τετάρτης (11/10), αν και στο ισοζύγιο, μια ακόμη αύξηση θεωρείται πιθανή.

Η πλειονότητα των συμμετεχόντων έκρινε ότι μια ακόμη αύξηση στο επιτόκιο στόχου ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε μια μελλοντική συνάντηση θα ήταν πιθανότατα κατάλληλη.

Και αυτό γιατί οι αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι η πολιτική «θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική για κάποιο χρονικό διάστημα έως ότου η επιτροπή βεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω προς τον στόχο του».

Συγκεκριμένα, αξιωματούχοι της Federal Reserve συμφώνησαν τον Σεπτέμβριο ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να «προχωρήσει προσεκτικά» στις αποφάσεις για τα επιτόκια και αναγνώρισε τους «αμφίπλευρους» κινδύνους από την επιδίωξη του στόχου της για πληθωρισμό 2%.

Ωστόσο, υπήρξαν μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς, που εξέφρασαν μια επιφυλακτική σημείωση για τη νομισματική πολιτική, ενώ αναγνώρισαν επίσης ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για να μειωθεί ο πληθωρισμός στον στόχο. Οι αξιωματούχοι απέφυγαν να αυξήσουν τα επιτόκια στη συνάντηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ