ΔΙΕΘΝΗ

Οι νέοι δρόμοι του μεταξιού - Εμπόριο και υποδομές ενισχύουν την παρουσία της Κίνας

Οι νέοι δρόμοι του μεταξιού - Εμπόριο και υποδομές ενισχύουν την παρουσία της Κίνας
Jack Taylor/Pool Photo via AP, File

Εκπροσώπους από περίπου 130 χώρες για το διεθνές φόρουμ, για τους νέους δρόμους του μεταξιού, υποδέχεται τις δύο επόμενες ημέρες η Κίνα, με αφορμή την πρωτοβουλία «Μία ζώνη, ένας δρόμος», η οποία ξεκίνησε πριν 10 χρόνια από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Στόχο της πρωτοβουλίας είναι να βελτιώσει τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Ασίας, της Ευρώπης, της Αφρικής και να χρηματοδοτήσει την κατασκευή λιμανιών, σιδηροδρομικών συνδέσεων, αεροδρομίων και βιομηχανικών πάρκων.

Αυτές οι υποδομές αναμένεται να επιτρέψουν στην Κίνα να έχει πρόσβαση σε περισσότερες αγορές και να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις της.

Η επιστροφή του Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι μεταξύ των προσκεκλημένων σε αυτό το φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη.

Σε συνέντευξή του που παραχώρησε στην κινεζική τηλεόραση ο Πούτιν εκτίμησε ότι οι νέοι δρόμοι του μεταξιού είναι ένα «αμοιβαία επωφελές» σχέδιο για την Κίνα και τη χώρα του.

Τους τελευταίους μήνες, ο Ρώσος πρόεδρος απέφυγε να συμμετάσχει σε διεθνείς συνόδους εκτός των συνόρων της χώρας του εξαιτίας εντάλματος σύλληψης σε βάρος του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), το οποίο τον κατηγορεί για τον «βίαιο εκτοπισμό» παιδιών από την Ουκρανία.

Η πολυαναμενόμενη επίσκεψη του Πούτιν στην Κίνα είναι η πρώτη που πραγματοποιεί σε μια από τις μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Κίνα και Ρωσία, δύο γειτονικές χώρες που μοιράζονται την επιθυμία να αντιταχθούν στην αμερικανική ηγεμονία, όπως την χαρακτηρίζουν, και έχουν συσφίξει τις σχέσεις τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την οποία το Πεκίνο δεν έχει καταδικάσει.

Εξάλλου πολλοί ηγέτες κρατών αναμένονται στο Πεκίνο, σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, ανάμεσά τους ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο πρόεδρος της Χιλής Γκάμπριελ Μπόριτς, ο πρόεδρος της Κένυας Ουίλιαμ Ρούτο και ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ