ΔΙΕΘΝΗ

Πτώχευση για την εταιρεία ενοικίασης επαγγελματικών χώρων WeWork στις ΗΠΑ

Πτώχευση για την εταιρεία ενοικίασης επαγγελματικών χώρων WeWork στις ΗΠΑ
Γραφεία της WeWork AP Photo/Ted Shaffrey

Πτώχευση κήρυξε στις ΗΠΑ η εταιρεία WeWork, γνωστή για την ενοικίαση επαγγελματικών χώρων και γραφείων σε start up επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που θεωρούνταν το μέλλον της εργασίας.

Οι οικονομικές υποχρεώσεις της επιχείρησης ανέρχονται σε 50 δισεκατομμύρια δολάρια (πάνω από 46 δισ. ευρώ), καθώς τα τελευταία χρόνια τα έσοδά της παρουσίαζαν καθοδική πορεία.

Η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε στο κλείσιμο πολλών γραφείων ανά τον κόσμο, με τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να απασχολούνται με καθεστώς τηλεργασίας.

Σημειώνεται ότι, η κατάθεση αίτησης πτώχευσης παρέχει στην WeWork νομική προστασία από τους πιστωτές της και περισσότερα εργαλεία για διαπραγματεύσεις με ιδιοκτήτες, σύμφωνα με το BBC.

«Η WeWork Inc. και ορισμένες από τις θυγατρικές της υπέβαλαν αίτηση προστασίας σύμφωνα με το κεφάλαιο 11 του Πτωχευτικού Κώδικα των ΗΠΑ και σκοπεύουν να υποβάλουν διαδικασίες αναγνώρισης στον Καναδά», ανέφερε η εταιρεία σε σχετική της ανακοίνωση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της WeWork, Ντέιβιντ Τόλεϊ, δήλωσε «βαθιά ευγνώμων για την υποστήριξη των μετόχων μας καθώς εργαζόμαστε μαζί για να ενισχύσουμε τη κεφαλαιακή μας δομή και να επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία μέσω της συμφωνίας υποστήριξης αναδιάρθρωσης».

«Δεσμευόμαστε να επενδύσουμε στα προϊόντα, τις υπηρεσίες μας και την -παγκόσμιας κλάσης- ομάδα εργαζομένων μας για να υποστηρίξουμε την κοινότητά μας», πρόσθεσε.

Η ζήτηση για κοινή χρήση χώρων γραφείων από την WeWork επλήγη μετά από την προσπάθειά της το 2019 να συγκεντρώσει χρήματα σε μια δημόσια καταχώριση που έπληξε τη φήμη της και οδήγησε στην εκδίωξη του συνιδρυτή της Άνταμ Νιούμαν.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, η WeWork έχασε περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια, επιβαρυμένη από τα έξοδα λειτουργίας των γραφείων της, καθώς και από άλλα έξοδα.

Η εταιρεία προσπαθεί να πουλήσει μέρη της επιχείρησής της και πιέζει να κλείσει επαγγελματικούς χώρους ή να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους μακροχρόνιων μισθώσεων και χρεών.

Τον Οκτώβριο τελικά η WeWork ανακοίνωσε στους επενδυτές ότι δεν θα πραγματοποιούσε πληρωμές για τα δάνειά της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ