ΔΙΕΘΝΗ

Γουόλερ: Πιθανή η πρώτη μείωση επιτοκίων από την Fed το 2024

Γουόλερ: Πιθανή η πρώτη μείωση επιτοκίων από την Fed το 2024
AP / Patrick Semansky

Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να τεθεί από το 2024 η πρώτη μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Διοικητή της Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ.

Όπως σημείωσε σχετικά ο Γουόλερ στην ομιλία του στη δεξαμενή σκέψης American Enterprise Institute «η πολιτική είναι σήμερα σε καλή θέση για να επιβραδύνει την οικονομία και να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%» και πρόσθεσε πως «εάν δούμε ότι ο αποπληθωρισμός θα συνεχιστεί για αρκετούς μήνες ακόμη… θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια μόνο και μόνο επειδή ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερος».

Παράλληλα επισήμανε πως οι όποιες μειώσεις επιτοκίων δεν θα έχουν «καμία σχέση με την προσπάθεια να σωθεί η οικονομία ή η ύφεση», αλλά μάλλον θα αποσκοπούν στη διασφάλιση ότι η νομισματική πολιτική δεν θα γίνει υπερβολικά σφιχτή καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί και στις επιφυλάξεις που είναι πλέον καθιερωμένες στις δημόσιες εμφανίσεις των αξιωματούχων της Fed.

«Ο πληθωρισμός είναι ακόμη πολύ υψηλός και είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν η επιβράδυνση που βλέπουμε θα διατηρηθεί» είπε σύμφωνα με το CNBC. «Υπάρχει ακόμη σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τον ρυθμό της μελλοντικής δραστηριότητας και έτσι δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα αν η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς έχει κάνει αρκετά για να επιτύχει τη σταθερότητα των τιμών».

Το σχόλιό του έρχεται ενόψει της συνεδρίασης της Fed στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, με την πλειονότητα των traders να αναμένει νέο «φρένο» στα επιτόκια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ