ΔΙΕΘΝΗ

ΕΚΤ: Τράπεζες καμουφλάρουν τον δανεισμό επιχειρήσεων που κάνουν «green washing»

ΕΚΤ: Τράπεζες καμουφλάρουν τον δανεισμό επιχειρήσεων που κάνουν «green washing»
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Τράπεζες της ευρωζώνης από αυτές που μιλάνε πιο πολύ για την κλιματική αλλαγή είναι και οι μεγαλύτεροι δανειοδότες βιομηχανιών που ρυπαίνουν και χρησιμοποιούν τον θόρυβο των δημοσίων σχέσεων προκειμένου να καμουφλάρουν την υποστήριξή τους, σύμφωνα με ανάρτηση σε μπλογκ τεσσάρων οικονομολόγων που δημοσιοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σήμερα.

Η ΕΚΤ προσπαθεί εδώ και χρόνια χωρίς αποτέλεσμα να αναγκάσει τους δανειστές να αποκαλύψουν περισσότερα για τον κλιματικό κίνδυνό τους και έχει απειλήσει πως θα αυξήσει τις κεφαλαιουχικές απαιτήσεις αν δεν το κάνουν.

«Τράπεζες που υποδύονται τις πιο συνειδητοποιημένες περιβαλλοντικά δανείζουν περισσότερο από άλλες σε brown industries [βιομηχανίες με τις υψηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και άνθρακα]», επιχειρηματολογούν οι συντάκτες του μπλογκ, αφού αντιστοίχισαν τις δημόσιες αποκαλύψεις με λεπτομερή στοιχεία δανεισμού. «Υπάρχουν ανεπαρκή κίνητρα για τις τράπεζες ώστε να αλλάξουν τις δανειστικές πρακτικές τους».

Το μπλογκ στο οποίο αναρτούν οικονομολόγος της ΕΚΤ και τρεις ακαδημαϊκοί, δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της ΕΚΤ, η οποία επιβλέπει πάνω από εκατό από τους μεγαλύτερους δανειστές της ευρωζώνης.

Η αναντιστοιχία ανάμεσα στην επικοινωνία και τον πραγματικό δανεισμό ισχύει ιδιαίτερα για νέα κεφάλαια που χορηγούνται σε μικρότερους ρυπαντές, καθώς αυτά περνάνε 'κάτω από το ραντάρ' και διαφεύγουν από την προσοχή της κοινής γνώμης, σύμφωνα με τους συντάκτες του μπλογκ.

Οι τράπεζες εμφανίζονται απρόθυμες να δανείσουν νέες εταιρίες που θα μπορούσαν δυνητικά να ωθήσουν την καινοτομία σε πιο καθαρές τεχνολογίες ή εταιρίες υψηλών εκπομπών που θα μπορούσαν να 'πρασινίσουν' τις επιχειρήσεις τους, προσθέτουν.

Οι δανειοδότες εμφανίζονται απρόθυμοι να διαταράξουν τις σχέσεις με τους πελάτες και μοιάζουν επίσης να φοβούνται πως αν αποσύρουν την υποστήριξή τους θα απειληθεί η οικονομική βιωσιμότητα του δανειολήπτη, με αποτέλεσμα απώλειες, αναφέρουν οι συντάκτες του μπλογκ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ρυπαντές να διατηρούνται στη ζωή από τράπεζες που κοιτάζουν πώς θα προστατεύσουν τα εισοδήματά τους, διαιωνίζοντας τη ρύπανση αλλά και την υποστήριξη των τραπεζών σε μια βιομηχανία που ρυπαίνει, επισημαίνουν.

«Οι τράπεζες με υψηλή περιβαλλοντική δημοσιοποίηση, όντως, τείνουν να δανείζουν όχι μόνο δανειολήπτες με υψηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και άνθρακα με τους οποίους έχουν αποκλειστικές σχέσεις, αλλά επίσης εκείνους με περιορισμένες επιλογές χρηματοδότησης και που θα βρίσκονταν σε δυσχέρεια αν τερματιζόταν η τραπεζική σχέση τους», αναφέρουν.

Αντ΄αυτού οι τράπεζες προτιμούν να διατηρούν τις εταιρίες εν ζωή ακόμη κι αν τους λείπει σαφώς η λειτουργική ή οικονομική ικανότητα να στραφούν σε πιο πράσινες τεχνολογίες, σημειώνουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ