ΔΙΕΘΝΗ

Επιτόκια: Με το βλέμμα στραμμένο στις ανακοινώσεις της Fed

Επιτόκια: Με το βλέμμα στραμμένο στις ανακοινώσεις της Fed
AP Photo/J. David Ake

Σταθερά αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια της η oμοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve, στο εύρος του 5,25% - 5,50%, για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ωστόσο  αυτό που περιμένουν με αγωνία οι αγορές είναι αν θα δώσει το «σήμα» για μια επικείμενη μείωση μέσα στην χρονιά.

Σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, με τις σημερινές ανακοινώσεις (9 μ.μ. ώρα Ελλάδος) η Fed θα κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, στο επίπεδο που βρίσκονται από τον Ιούλιο του 2023, καθώς οι περισσότεροι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν δηλώσει ότι είναι «πρόωρες» οι εικασίες για ψαλίδισμα, στο ίδιο μήκος κύματος με την Κριστίν Λαγκάρντ. Ενδέχεται ωστόσο, να τροποποιήσει το guidance της για τα επιτόκια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell είναι πιθανόν να δηλώσει «ικανοποιημένος» από τις πρόσφατες μειώσεις των δεικτών του πληθωρισμού, αν και δεν θεωρείται πιθανό να απαντήσει ξεκάθαρα σε ερωτήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων ήδη από τον Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται πως εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός δείκτης ανήλθε σε 1,9% στο β’ εξάμηνο του 2023 σε ετήσια βάση και βρίσκεται εντός του στόχου 2% της Fed για δεύτερο συναπτό μήνα.

Τα επιτόκια στην Ευρώπη

Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις πριν μια εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της, με την πρόεδρο της, Κριστίν Λαγκάρντ να βάζει «φρένο» σε όσους εκτιμούσαν πως η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του καλοκαιριού.

Συγκεκριμένα, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως κάθε συζήτηση για μείωση επιτοκίων είναι ακόμα «πρόωρη», αποδίδοντας την απόφαση της ΕΚΤ στις πρόσφατες εξελίξεις που επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές, όσον αφορά στον πληθωρισμό.

Υπενθυμίζεται πως ακολουθεί αύριο, Πέμπτη 1/2, η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), ενώ η εβδομάδα κλείνει την Παρασκευή 2/2 με την ανακοίνωση της προκαταρκτικής έκθεσης της Ευρωζώνης για τον πληθωρισμό τον Ιανουάριο και την ανακοίνωση των θέσεων εργασίας, στις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ