ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 3,1% τον Ιανουάριο

Γερμανία: Επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 3,1% τον Ιανουάριο
ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Σημαντική επιβράδυνση, ελαφρώς μεγαλύτερη από όσο αναμενόταν, εμφάνισε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Ιανουάριο, τόσο σε ετήσιο όσο και μηνιαίο επίπεδο.

Ειδικότερα, σε εναρμονισμένα με την ΕΕ μέτρα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έτρεξε με 3,1% ετησίως τον Ιανουάριο από το 3,8% του Δεκεμβρίου, ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών ανέμενε μικρότερη επιβράδυνση στο 3,2%.

Σε επίπεδο μήνα, ο εναρμονισμένος δείκτης μειώθηκε κατά 0,2% μετά την αύξηση κατά 0,2% του προηγούμενου μήνα, ξεπερνώντας επίσης την εκτίμηση της αγοράς για μείωση κατά 0,1%.

Παρόμοια ήταν η τάση και στη μέτρηση βάσει εγχώριων προτύπων, στην οποία ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,9% ετησίως από το 3,7%, όταν οι αναλυτές έβλεπαν πτώση μόνο στο 3,3%.

Στις επιμέρους τάσεις, η μεγαλύτερη συνεισφορά στην αποκλιμάκωση των πιέσεων ήρθε από τις τιμές της ενέργειας, οι οποίες ήταν μειωμένες κατά 2,8% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, παρά το τέλος των κυβερνητικών μέτρων στήριξης.

Θετικά ήταν τα νέα και στις υποκείμενες τάσεις των τιμών, καθώς ο λεγόμενος δομικός δείκτης που δεν προσμετρά ευμετάβλητα στοιχεία όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, έδειξε επιβράδυνση στο 3,4% ετησίως από το 3,5% του Δεκεμβρίου.

Με την αντίστοιχη υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων και στην Γαλλία που έγινε γνωστή σήμερα (στο 3,4% τον Ιανουάριο από το 4,1%) ενισχύονται οι προσδοκίες για μία επιβράδυνση του πληθωρισμού χαμηλότερα του 2,8% (μέση εκτίμηση αναλυτών) και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στα στοιχεία που θα δημοσιευθούν αύριο από την Eurostat.

Κάτι που εφόσον συμβεί θα αυξήσει επίσης τις πιθανότητες για μία μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ ήδη από τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον Mateusz Urban, ανώτερο οικονομολόγο της Oxford Economics.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ