ΔΙΕΘΝΗ

Δημοσκόπηση Bloomberg: Παρέμεινε στάσιμη η γερμανική οικονομία

Δημοσκόπηση Bloomberg: Παρέμεινε στάσιμη η γερμανική οικονομία
AP Photo/Markus Schreiber

Στάσιμη φαίνεται ότι παρέμεινε η οικονομία της Γερμανίας στην αρχή του έτους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg.

Έχοντας επεκταθεί μόνο κατά τη διάρκεια ενός τριμήνου το 2023, οι αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα από τις 2 έως τις 8 Φεβρουαρίου δήλωσαν ότι αναμένουν τώρα το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να σταματήσει τους τρεις μήνες έως τον Μάρτιο. Τον προηγούμενο μήνα προέβλεπαν ανάπτυξη κατά 0,1%.

Αυτή η νέα πρόβλεψη είναι σύμφωνη με την Bundesbank, η οποία έχει πει ότι ακόμη και αν η κατάσταση γύρω από το εισόδημα των νοικοκυριών βελτιωθεί, η παραγωγή μπορεί να «μείνει στάσιμη στην καλύτερη περίπτωση» το πρώτο τρίμηνο.

Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στην έρευνα του Bloomberg είναι ακόμη πιο απαισιόδοξοι, προβλέποντας συρρίκνωση, κάτι που με τη σειρά του θα σήμαινε ότι η Γερμανία βρίσκεται σε ύφεση.

«Τα στοιχεία εξακολουθούν να δείχνουν προς μια μέτρια συρρίκνωση το πρώτο τρίμηνο, αν και φαίνεται ότι ο πάτος είναι κοντά», δήλωσε ο Erik-Jan van Harn, αναλυτής της Rabobank. «Το κλίμα βελτιώθηκε λίγο στον τομέα της μεταποίησης, ενώ η δραστηριότητα παραμένει ισχυρή στον τομέα των υπηρεσιών».

Η Γερμανία ήταν η μόνη οικονομία του Ομίλου των Επτά που συρρικνώθηκε πέρυσι και ένας αυξανόμενος αριθμός οικονομολόγων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των δύο μεγαλύτερων δανειστών της χώρας — η Deutsche Bank και η Commerzbank — προβλέπουν νέα συρρίκνωση το 2024. Οι προοπτικές για τα επόμενα χρόνια δεν είναι πολλά υποσχόμενη, με το συμβούλιο των οικονομικών συμβούλων να βλέπει πιθανή ανάπτυξη μόλις 0,4%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ