ΔΙΕΘΝΗ

FT: Ερχεται «καμπάνα» 500 εκατ. ευρώ της ΕΕ στην Apple, μετά από καταγγελία της Spotify

FT: Ερχεται «καμπάνα» 500 εκατ. ευρώ της ΕΕ στην Apple, μετά από καταγγελία της Spotify
AP Photo/Gene J. Puskar, Files

Σε επιβολή προστίμου στην Apple για «κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης» προσανατολίζεται η ΕΕ, καθώς επίσης και να απαγορεύσει κανόνες του App Store, που πιστεύει ότι δημιουργούν «στρέβλωση στον ανταγωνισμό». 

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα των Financial Times, που επικαλούνται πέντε πηγές (την ταυτότητα των οποίων δεν προσδιορίζει) το εν λόγω πρόστιμο θα ανακοινωθεί μέσα στον Μάρτιο και θα είναι ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Ως εκ τούτου, η Apple θα έρθει αντιμέτωπη με ένα πρόστιμο αντίστοιχο με το 10% των ετήσιων της πωλήσεων παγκοσμίως.

Ερευνα μετά από καταγγελία

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία της σουηδικής υπηρεσίας streaming μουσικής Spotify, η οποία είχε προσφύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά του αμερικανικού κολοσσού, υποστηρίζοντας ότι αναγκάστηκε να ανατιμήσει την μηνιαία συνδρομή της για να καλύψει τα κόστη, που συνδέονται με τον τρόπο με τον οποίο η Apple διαχειρίζεται το App Store για να έχει όφελος απέναντι στους ανταγωνιστές της.

Σε ένα πρώτο πόρισμα τον Φεβρουάριο του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφερε ότι οι όροι που επιβάλλει η Apple στο App Store είναι μη αναγκαίοι και σημαίνουν υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 η Apple άρχισε να επιτρέπει στην Spotify και άλλες υπηρεσίες μουσικής να κατευθύνουν τους χρήστες των εφαρμογών στο διαδίκτυο για να εγγραφούν συνδρομητές.

Η δε Spotify τον Ιούνιο ανέφερε ότι οι περιορισμοί εξακολουθούν να ισχύουν και ότι «οι αλλαγές ήταν μόνο για το φαίνεσθαι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ