ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαϊκή Ένωση: Πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι στην ηλιακή ενέργεια μέσα σε ένα χρόνο

Ευρωπαϊκή Ένωση: Πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι στην ηλιακή ενέργεια μέσα σε ένα χρόνο
Εργάτες τοποθετούν ηλιακά πάνελ σε πάρκο Πράσινης Ενέργειας AP Photo/Rafiq Maqbool

Μέχρι το 2025, η Ευρώπη θα απασχολεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο εργαζόμενους στην ηλιακή ενέργεια ανέφερε ο πρόεδρος της SolarPower Europe, Αριστοτέλης Χαντάβας ο οποίος άνοιξε σήμερα, Κυριακή  5/3,  τις εργασίες του SolarPower Summit, στις Βρυξέλλες.

 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, συζητήθηκαν οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ενεργειακής μετάβασης αλλά και προτάσεις για κίνητρα και ευνοϊκότερο ρυθμιστικό και νομοθετικό πλαίσιο που θα φέρει ακόμα περισσότερες επενδύσεις στην πλέον οικονομική μορφή πράσινης ενέργειας, στην Ευρώπη.

Απολιγνιτοποίηση

Ο κ. Χαντάβας τόνισε τον κομβικό ρόλο της ηλιακής ενέργειας στην επίτευξη του στόχου της απολιγνιτοποίησης αλλά και επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης. Όπως ανέφερε, το 2023 o ενεργειακός κλάδος κατέγραψε μεγαλύτερη από ποτέ μείωση εκπομπών ρύπων.

Επίσης, εστίασε στο ότι απαιτούνται παρεμβάσεις και κίνητρα για την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ενεργειακής μετάβασης, δεδομένου ότι η Ευρώπη υπολείπεται ακόμα σημαντικά του στόχου 750 GW εγκατεστημένης ηλιακής ισχύς μέχρι το 2030.

Ανέφερε εξάλλου ότι πρέπει να στηριχθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ, η οποία στην παρούσα φάση απειλείται από την αύξηση του κόστους παραγωγής και των πληθωριστικών πιέσεων, ώστε να αποτελέσει «ατμομηχανή» της ενεργειακής μετάβασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ