ΔΙΕΘΝΗ

Κίνηση «έκπληξη» από την SNB - Μείωσε τα επιτόκια στο 1,50% για πρώτη φορά σε εννέα χρόνια

Κίνηση «έκπληξη» από την SNB - Μείωσε τα επιτόκια στο 1,50% για πρώτη φορά σε εννέα χρόνια
AP Photo/Markus Schreiber

Το βασικό της επιτόκιο μείωσε κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,5%, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB), για πρώτη φορά μετά από εννέα χρόνια, σε μια αιφνιδιαστική απόφαση που εξέπληξε αναλυτές και επενδυτές. 

Με την απόφαση αυτή, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας γίνεται η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που περιορίζει την αυστηρότερη νομισματική πολιτική με στόχο την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Η μείωση επιτοκίων ήρθε μετά την υποχώρηση του πληθωρισμού της χώρας στο 1,2% τον Φεβρουάριο, τον ένατο κατά σειρά μήνα που οι αυξήσεις των τιμών κυμαίνονται εντός του εύρους στόχου 0-2% της τράπεζας.

«Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής κατέστη εφικτή επειδή η καταπολέμηση του πληθωρισμού τα τελευταία δυόμισι χρόνια ήταν αποτελεσματική», ανέφερε η κεντρική τράπεζα στην ανακοίνωσή της, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η τράπεζα ανέφερε επίσης ότι εδώ και μερικούς μήνες, ο πληθωρισμός έχει επιστρέψει κάτω από το 2% και συνεπώς στο εύρος που εξισώνει με τη σταθερότητα των τιμών. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, ο πληθωρισμός είναι επίσης πιθανό να παραμείνει σε αυτό το εύρος τα επόμενα χρόνια, πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως η απόφαση για μείωση αιφνιδίασε τους οικονομολόγους, με την πλειοψηφία των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters να αναμένουν ότι η τράπεζα θα διατηρούσε τα επιτόκια αμετάβλητα στο 1,75%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ