ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς η μετακίνηση στην πόλη επηρεάζει την ποιότητα ζωής μας

Πώς η μετακίνηση στην πόλη επηρεάζει την ποιότητα ζωής μας

Η ποιότητα ζωής στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις είναι μια δύσκολη υπόθεση που εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, πόσο μάλλον στη χώρα μας η οποία εξακολουθεί να πλήττεται από την οικονομική κρίση. Από τις υποδομές, μέχρι το πράσινο στην πόλη έως τις Δημόσιες Υπηρεσίες και τα Mέσα Mαζικής Mεταφοράς. Το τελευταίο αυτό κομμάτι αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά για τους πολίτες της Αθήνας, οι οποίοι αναγκάζονται συχνά να δίνουν μια πραγματική «μάχη» με το χρόνο, αλλά και το πορτοφόλι τους, προκειμένου να φτάσουν στην ώρα τους στον προορισμό τους.

Τα στοιχεία που είδαν πρόσφατα το «φως» της δημοσιότητας είναι αποκαλυπτικά. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με βάση τον δείκτη Liveability Ranking του Economist Intelligence Unit (EIU), το 2016 η Αθήνα συμπεριλαμβανόταν στη λίστα με τις δέκα πόλεις στον κόσμο που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης την τελευταία πενταετία. Έτσι, από τις συνολικά 140 πόλεις που υπήρχαν στον κατάλογο, η πρωτεύουσα της χώρας μας καταλάμβανε την 69η θέση.

Και ενώ η κρίση έχει συρρικνώσει τα εισοδήματα των Ελλήνων, ήρθε και η έρευνα του Expert Market να μας αποκαλύψει ότι η Αθήνα βρίσκεται μεταξύ των 10 πόλεων στον κόσμο με τις πιο ακριβές μετακινήσεις. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το μέσο μηνιαίο εισόδημα στην Ελλάδα φτάνει τα 784 ευρώ, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι σύμφωνα με την έρευνα, οι Έλληνες ξοδεύουν το 13% του μισθού στα έξοδα των μετακινήσεων. Ένα ακόμη μειονέκτημα για την πόλη μας, όσον αφορά στην ποιότητα ζωής.

Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, προκειμένου να βελτιώσουμε έστω και λίγο την καθημερινότητά μας; Είναι εφικτό να αλλάξει κάτι στις μετακινήσεις μας, ώστε να περιορίσουμε τα έξοδά μας και την ίδια ώρα να αναβαθμίσουμε το αστικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε; Υπάρχουν, άραγε, ποιοτικές και ασφαλείς λύσεις για τις μεγαλουπόλεις του σήμερα;

Σε μια προσπάθεια να καταγράψουμε τον «παλμό» της πόλης, εμείς ελέγξαμε τις επιλογές των σύγχρονων Αθηναίων, που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στις μετακινήσεις.

Ποδήλατο

Για πολλούς φαντάζει μια λύση ακραία, αν αναλογιστεί κανείς ότι το δίκτυο του ποδηλατοδρόμου που υπάρχει στην Αθήνα δεν καλύπτει ακόμη τις ανάγκες των πολιτών. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι Αθηναίοι χρησιμοποιούν το ποδήλατο ως μέσο για να φτάσουν στους προορισμούς τους. Από το σπίτι μέχρι το Μετρό και από εκεί στο γραφείο. Μια εναλλακτική και οικολογική επιλογή η οποία «τιμάται» δεόντως στο εξωτερικό.

2

Ασφάλιση αυτοκινήτου με το χιλιόμετρο

Μια ακόμη καινοτόμα λύση, όσον αφορά στο κομμάτι της μετακίνησης είναι η ασφάλιση με το χιλιόμετρο. Χιλιάδες οδηγοί δεν χρησιμοποιούν το όχημα τους κάθε μέρα ή κάνουν ελάχιστα χιλιόμετρα εντός της πόλης για να φτάσουν σε κάποιο μετρό ή τον ΗΣΑΠ, για να μεταφέρουν τα παιδιά στο σχολείο ή να πραγματοποιήσουν απλά μια έξοδο μέσα στο Σαββατοκύριακο. Την ίδια ώρα, αρκετές οικογένειες διαθέτουν δύο ή τρία αυτοκίνητα οπότε δεν τους συμφέρει να ασφαλίζονται με παραδοσιακά προγράμματα. Με τα ποσοστά των ανασφάλιστων οδηγών να έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης ήταν, λοιπόν, ξεκάθαρο πως χρειαζόταν μια λύση για αυτή τη μεγάλη μερίδα των πολιτών. Η λύση αυτή ήρθε μέσα από την καινοτόμα υπηρεσία Buy The Mile η οποία έδωσε στους οδηγούς την επιλογή να ασφαλίζονται ανάλογα με τα χιλιόμετρα που κάνουν.

3

Χάρη στα τρία προγράμματα που παρέχονται (Basic, Economic και Value), οι οδηγοί μπορούν να πληρώνουν δικαιότερα ασφάλιστρα, ανάλογα με τη χρήση που κάνουν. Ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθεί ότι όλα τα Buy The Mile προγράμματα ξεκινούν από 3.000 χιλιόμετρα ετησίως, ενώ αν χρειαστεί κάποιος οδηγός να κάνει περισσότερα, μπορεί να αποκτήσει επιπλέον 2.000 χιλιόμετρα, αρκεί να πληρώσει μόλις 20 ευρώ. Μια συμφέρουσα λύση για τους Αθηναίους, που προτιμούν να φτάνουν στον προορισμό τους, κάνοντας ένα συνδυασμό των διαθέσιμων επιλογών μετακίνησης που προσφέρονται.

Mind theapp, ή αλλιώς μετακίνηση με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Η τεχνολογία έχει αλλάξει τον σύγχρονο τρόπο ζωής και ο τομέας των μετακινήσεων δεν έχει μείνει εκτός. Σήμερα υπάρχουν πολλές εφαρμογές οι οποίες προσφέρουν στους πολίτες οικονομικές και «έξυπνες» επιλογές όσον αφορά στον τρόπο που μετακινούνται. Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να βρει με ένα μόνο «κλικ» apps για εύκολη μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην πόλη, πολλές επιλογές για carpooling και πρωτοποριακές εφαρμογές, όπως για παράδειγμα, το Buy The Mile app το οποίο ενημερώνει τους πολίτες -24ώρες το 24ωρο- για τα χιλιόμετρα που έχουν διανύσει, ώστε να πληρώνουν τα ανάλογα ασφάλιστρα. Αρκεί η τοποθέτηση μιας δωρεάν ειδικής συσκευής με ενσωματωμένο GPS που τοποθετείται στη θύρα OBD του αυτοκινήτου για να αρχίσει η καταμέτρηση.

4

Είναι όλα θέμα επιλογών;

Οι επιλογές που κάνουμε επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής μας και το θέμα της μετακίνησης είναι αναμφισβήτητα ένα κομμάτι που μας επηρεάζει. Μπορεί στην Αθήνα του σήμερα, οι συνθήκες να μην είναι ιδανικές, ωστόσο, υπάρχουν επιλογές για να φτάνουμε στους προορισμούς με περισσότερη άνεση και ασφάλεια και κυρίως χωρίς να επιβαρύνουμε επιπλέον το πορτοφόλι μας και το περιβάλλον. Ας ξεκινήσουμε κάνοντας την αλλαγή, ακόμη και αν όλα γύρω μας δείχνουν να μένουν στάσιμα.