ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα σελίδα για την «Παπαστράτος» - Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση

Νέα σελίδα για την «Παπαστράτος» - Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση

Έτοιμη είναι η καπνοβιομηχανία «Παπαστράτος» για να γυρίσει σελίδα στην ιστορία της. Μια ιστορία που ξεκίνησε το 1931 με την ίδρυση του εργοστασίου, για να απορροφηθεί το 2003 από την Philip Morris International, να μετεγκατασταθεί το 2009 στις νέες εργοστασιακές εγκαταστάσεις και τελικά, το 2018 να βιώσει μία νέα εποχή, με την παραγωγή heets για το προϊόν IQOS.

Η επένδυση των 300 εκατ. ευρώ είναι ήδη γνωστή εδώ και μήνες, όταν η εταιρεία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να σταματήσει η παραγωγή συμβατικών τσιγάρων στο εργοστάσιο του Ασπρόπυργου και να στραφεί στην παραγωγή αποκλειστικά των ράβδων καπνού. Μάλιστα είχαν ανακοινωθεί και 400 νέες θέσεις εργασίας, που αφορούν σε χειριστές μηχανών, ηλεκτρολόγους, μηχανικούς και τεχνικούς παραγωγής, οι οποίοι θα προστεθούν στους ήδη 800 εργαζόμενους, ώστε να υποστηρίξουν την αύξηση της παραγωγής.

Δέκα θα είναι οι νέες γραμμές παραγωγής ράβδων καπνού και δύο οι νέες γραμμές επεξεργασίας καπνού, με τον όγκο παραγωγής να αγγίζει τις 20.000.000.000 ράβδους καπνού ετησίως, ενώ μεγαλύτερο ποσοστό από το 90% της παραγωγής των heets θα διατίθεται προς εξαγωγή.

papastratos

«Καινοτομία, τεχνολογία, ιστορικότητα: Αυτό είναι το “πάντρεμα” για το νέο προϊόν το οποίο έρχεται για να ζήσει για πολλές δεκαετίες, καθώς όραμα της PMI είναι ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου» σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ιάκωβος Καργαρώτος, αντιπρόεδρος της «Παπαστράτος» στο CNN Greece.

Σήμερα, μετά από ένα χρόνο, το μερίδιο αγοράς του IQOS πανελλαδικά είναι στο 2,5%. «Δεν μπορείς να προβλέψεις την αύξηση τα επόμενα χρόνια. Μπορεί να μείνει στάσιμο, μπορεί και να απογειωθεί. Εμείς, παρατηρούμε πως κάθε μέρα όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε Προϊόντα Μειωμένου Κινδύνου» σημείωσε ο CEO της «Παπαστράτος», Χρήστος Χαρπαντίδης.

Τα Προϊόντα Μειωμένου Κινδύνου (ΠΜΚ) έχουν μικρότερο ρίσκο στην πρόκληση βλάβης στους καπνιστές, συγκριτικά με τη συνέχιση του καπνίσματος, ενώ το γινόμενο από τη συνάρτηση που καθορίζει τη μείωση της βλάβης προκύπτει από το ΠΜΚ επί της αποδοχής και χρήσης του προϊόντος, όπως η καπνοβιομηχανία υποστηρίζει.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα σκαριά βρίσκονται ακόμη τρεις πλατφόρμες, οι οποίες θα υπηρετούν τη λογική του καπνίσματος άνευ καύσης. Μία πλατφόρμα εξ αυτών θα είναι στη λογική έκλυσης νικοτίνης (ηλεκτρονικό τσιγάρο), με την PMI να στρέφεται και στην παραγωγή υγρών αναπλήρωσης. Ωστόσο δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα λανσαριστούν.

Σε κάθε περίπτωση, το εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο ζεσταίνει τις μηχανές για να περάσει στην επόμενη ημέρα. Τον Ιανουάριο του 2018 η νέα σελίδα στην ιστορία της καπνοβιομηχανίας θα αρχίσει να γράφεται. Το IQOS σήμερα κυκλοφορεί σε περισσότερες από 20 χώρες και έως το τέλος του 2017 αναμένεται να κυκλοφορεί σε 30-35 χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ