ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Carillion: Τίτλοι τέλους για τη δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρία στη Βρετανία

Carillion: Τίτλοι τέλους για τη δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρία στη Βρετανία
REUTERS/Phil Noble

Η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρία στη Βρετανία κατέρρευσε μετά το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη διοίκηση της επιχείρησης, τους δανειστές της και την κυβέρνηση της χώρας.

Γίνεται λόγος για την Carillion, η οποία από σήμερα μπαίνει σε καθεστώς υποχρεωτικής εκκαθάρισης, βάζοντας σε κίνδυνο τις δουλειές των 43.000 εργαζομένων της. Η επιχείρηση παρέχει υπηρεσίες στους τομείς της άμυνας, της εκπαίδευσης, της υγείας και των μεταφορών.

Εκ των εργαζομένων της οι 20.000 εργάζονται εντός των συνόρων της Βρετανίας, ενώ οι υπόλοιποι απασχολούνται σε όλο τον κόσμο. Μέχρι ώρας παραμένει άγνωστο πόσοι εκ των εργαζομένων θα μείνουν άνεργοι. Πάντως η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα παράσχει την απαραίτητη χρηματοδότηση για να διατηρηθούν οι υπηρεσίες που παρέχονται από το προσωπικό της.

Η εταιρία έχει αναλάβει μεγάλα δημόσια έργα και όπως ανακοινώθηκε τα συμβόλαιά της θα τα αναλάβουν άλλες κατασκευαστικές αλλά και το ίδιο το δημόσιο. Μεταξύ των συμβολαίων της είναι το νέο σιδηροδρομικό δίκτυο της Βρετανίας, η κατασκευή φυλακών και η συντήρηση σχολικών κτηρίων.

«Τις τελευταίες ημέρες δεν καταφέραμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση για να στηρίξουμε το επιχειρηματικό μας πλάνο και ως εκ τούτου, με βαθιά λύπη, φθάσαμε σε αυτή την απόφαση», δήλωσε ο πρόεδρος Φίλιπ Γκριν. «Είναι μια πολύ θλιβερή ημέρα για την Carillion, για τους συναδέλφους μας, τους προμηθευτές και τους πελάτες μας που με υπερηφάνεια εξυπηρετήσαμε τόσα χρόνια».

Η εταιρία, που έχει ιστορία 200 ετών, είναι μια από τις πολλές ιδιωτικές εταιρίες που λειτουργούν ως πάροχοι δημόσιων υπηρεσιών στη Βρετανία. Η Carillion δέχθηκε πλήγμα από δαπανηρές καθυστερήσεις στις συμβάσεις και την πτωτική πορεία σε νέα της μονάδα, με αποτέλεσμα να ανακοινώσει μια σειρά από προειδοποιήσεις για την κερδοφορία της καθώς και ζημίες άνω του 1 δισεκ. λιρών για το πρώτο εξάμηνο.

Το χρέος και οι λοιπές της υποχρεώσεις ανέρχονται στο 1,5 δισεκ. λίρες. Στους πιστωτές της Carillion περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι RBS, Santander UK και HSBC.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ