ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Η ιστορία και η σημασία της χρονομέτρησης

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Η ιστορία και η σημασία της χρονομέτρησης

Η αντίστροφη μέτρηση για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 έχει ήδη αρχίσει και οι λάτρεις των χειμερινών σπορ περιμένουν με αγωνία να δουν κορυφαίους αθλητές από ολόκληρο τον κόσμο να αγωνίζονται στην Πιόνγκτσανγκ της Νότιας Κορέας.

Η διεθνής αθλητική διοργάνωση θα διεξαχθεί από τις 9 έως τις 25 Φεβρουαρίου 2018 αλλά φέτος, εκτός από τους αθλητές που θα συμμετάσχουν σε αυτή, το παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει καταφέρει να συγκεντρώσει και ο Επίσημος Χρονομέτρης των αγώνων.

Πολλοί αγνοούν το γεγονός ότι προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία η διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, χρειάζεται να χρονομετρηθεί το κάθε δευτερόλεπτο για τον κάθε αθλητή. Πρόκειται για μια δουλειά λεπτομερέστατη, που απαιτεί προσήλωση και προσοχή ούτως ώστε ο κάθε αθλητής, θεατής και κριτής να έχει στην ευχέρειά του την πιο αξιόπιστη χρονομέτρηση.

Από το χθες στο σήμερα με αξίες σταθερές

Φανταστείτε, λοιπόν, πόσο δύσκολο ήταν το εν λόγω εγχείρημα εν έτει 1936. Σε εκείνους τους αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία, τη χρονομέτρηση είχε αναλάβει η OMEGA. Με βάση τα δεδομένα της εποχής, υπήρχε μόνο ένας τεχνικός με μόλις 27 χρονόμετρα τα οποία και χρησιμοποιήθηκαν για να χρονομετρήσουν το κάθε δευτερόλεπτο. Πρόκειται για εντυπωτικά στοιχεία, αν αναλογιστεί κάποιος τις δυσκολίες που υπήρχαν εκείνη την εποχή και τις ανάγκες της διοργάνωσης.

2

Τα χρόνια πέρασαν και η τεχνολογία εξελίχθηκε πολύ από τότε, όπως επίσης και πολλά από τα αθλήματα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Κάπως έτσι, φτάσαμε από τα πρώτα φωτοηλεκτρικά κύτταρα της OMEGA το 1948 και την τεχνολογία Game-O-Matic το 1980 για την κατάταξη των αθλητών στο αλπικό σκι, στο σήμερα και τις σύχρονες τεχνολογίες.

3

Φαίνεται, όμως, ότι παρά το γεγονός ότι κάποια πράγματα εξελίχθηκαν, ορισμένες αξίες έμειναν σταθερές. Είναι πράγματι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι παρά τα 82 ολόκληρα χρόνια, που μεσολάβησαν από τους αγώνες του 1936, η OMEGA παραμένει έως σήμερα Επίσημος Χρονομέτρης της διοργάνωσης και έχει -δικαιολογημένα- καταφέρει να αποκτήσει μια ασυναγώνιστη φήμη στη χρονομέτρηση.

4

Φέτος, λοιπόν, και για 14η φορά στην ιστορία της, η εταιρεία θα αναλάβει και πάλι το άκρως σημαντικό έργο της χρονομέτρησης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων και οι αριθμοί που παρατίθενται, είναι αρκετοί για να αποκαλύψουν το μέγεθος και τη σπουδαιότητα του έργου. Πιο αναλυτικά, προκειμένου να καταμετρηθούν με ακρίβεια οι χρόνοι των αθλητών και οι επιδόσεις τους, θα τοποθετηθούν στους χώρους όπου θα διεξαχθούν τα αθλήματα περισσότεροι από 300 χρονομέτρες με την υποστήριξη 350 εκπαιδευμένων εθελοντών, ενώ η OMEGA θα παράσχει και 230 τόνους εξοπλισμού, στους οποίους περιλαμβάνονται 30 δημόσιοι και 90 αθλητικοί πίνακες αποτελεσμάτων, καθώς και πολλά χιλιόμετρα καλωδίων και οπτικών ινών. Το έργο της εταιρείας, βέβαια, δεν θα τελειώσει εκεί, αφού θα συνεχίσει τη χρονομέτρηση και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της PyeongChang 2018.

5

Συλλεκτικές δημιουργίες

Με τους δεσμούς που την ενώνουν με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες να φτάνουν πίσω στο παρελθόν (σχεδόν στο ξεκίνημα της διοργάνωσης), η εταιρεία αποφάσισε να δημιουργήσει φέτος δύο ειδικά ρολόγια (κυκλοφορούν σε συλλεκτική έκδοση 2.018 κομματιών) για να γιορτάσει τους αγώνες της PyeongChang 2018.

6

Το Seamaster Planet Ocean PyeongChang 2018

Ο λόγος το εντυπωσιακό Seamaster Planet Ocean PyeongChang 2018 και το Seamaster Aqua Terra PyeongChang 2018. Το πρώτο είναι ένα εντυπωσιακό ρολόι σε έντονο μπλε και κόκκινο χρώμα (τα χρώματα της κορεατικής σημαίας) που αποτελεί ένα τεχνολογικό θαύμα, ενώ το δεύτερο διαθέτει -μεταξύ άλλων- κάσα από διαφανές κρύσταλλο σαπφείρου που περιλαμβάνει το επίσημο λογότυπο «Olympic Games PyeongChang 2018».

Capture1

OMEGA Seamaster Aqua Terra PyeongChang 2018

Η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει

Όλα είναι έτοιμα, λοιπόν, και τα χρονόμετρα είναι στη θέση τους για τους φετινούς Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, μιας διοργάνωσης με μεγάλη ιστορία η οποία γίνεται πιο εντυπωσιακή και σίγουρα περισσότερο ακριβής όσο περνούν τα χρόνια. Το σίγουρο είναι πως η επεξεργασία της πληροφορίας έχει ζωτική σημασία για την εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων και ο Επίσημος Χρονομέτρης της έχει αναμφίβολα συμβάλλει σε αυτή την εξέλιξη και παραμένει επί 82 έτη έτοιμος να αντιμετωπίσει την κάθε πρόκληση. Από το 1936 έως το 2018 άλλαξαν πολλά, αλλά στην περίπτωση της OMEGA, τα πράγματα έγιναν απλώς ταχύτερα και περισσότερο λειτουργικά, όπως και τα ρολόγια της.

8

ΔΗΜΟΦΙΛΗ