Η Visa αναζητά στην ΝΑ Ευρώπη την επόμενη ημέρα στις πληρωμές

Οι σαρωτικές αλλαγές που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια στο χώρο των πληρωμών αλλά και γενικότερα στο χώρο των λιανικών πωλήσεων, έχουν οδηγήσει τους παραδοσιακούς «παίκτες» του χρηματοπιστωτικού -και όχι μόνο- κλάδου να αναζητούν την συνεργασία με καινοτόμες επιχειρήσεις προκειμένου να βρουν την επόμενη γενιά των λύσεων στο συγκεκριμένο χώρο.

Διαβάστε επίσης

Από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Visa, η οποία έχει ξεκινήσει να δημιουργεί ένα δίκτυο κέντρων καινοτομίας ανά τον κόσμο.

Τελευταία προσθήκη σε αυτό το δίκτυο είναι το Visa Innovation Studio, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν σήμερα (13/2) στο Τελ Αβίβ. Στόχος του συγκεκριμένου κέντρου, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σχετικής συνέντευξης Τύπου είναι να συνεργαστεί με καινοτόμες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται το χώρο του αποκαλούμενου fintech (financial technology) για την επόμενη γενιά των λύσεων πληρωμών. Η επιλογή του Τελ Αβίβ έγινε λόγω του fintech oικοσυστήματος που έχει ήδη αναπτυχθεί στο Ισραήλ, όμως, όπως επεσήμαναν τα στελέχη της Visa απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του CNN Greece, το πλάνο είναι να εντοπισθούν καινοτόμες προσπάθειες και στις υπόλοιπες περιοχές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Η κίνηση αυτή της Visa κρίνεται κάτι παραπάνω από απαραίτητη από τα στελέχη της εταιρείας, η οποία είναι ηγέτης στο χώρο των ψηφιακών πληρωμών, δεδομένων των αλλαγών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. «Ο χώρος των λιανικών πωλήσεων θα αλλάξει τα επόμενα 5 χρόνια περισσότερο απ’ ότι άλλαξε τα τελευταία 50 χρόνια» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του Bill Gajda, ανώτερου αντιπροέδρου της Visa με περιοχή ευθύνης την καινοτομία και τις στρατηγικές συνεργασίες.

Ο κ. Gajda αναφέρθηκε σε ορισμένες από τις σημαντικότερες αλλαγές των τελευταίων ετών, όπως είναι, για παράδειγμα, η ενίσχυση της δημοτικότητας των smartphones και των φορητών συσκευών. «Η νέα γενιά έχει προσδοκίες αναφορικά με τις τραπεζικές υπηρεσίες αντίστοιχες με εκείνες που έχει από εφαρμογές που έχει στα κινητά της, ενώ πλέον οι συναλλαγές μπορούν να πραγματοποιηθούν παντού» τόνισε το στέλεχος της Visa, σημειώνοντας πως τα τελευταία 5 χρόνια τα σημεία αποδοχής των καρτών Visa αυξήθηκαν κατά 15 εκατ., όταν συνολικά τα προηγούμενα 50 χρόνια είχαν εγκατασταθεί 35-36 εκατ. τερματικά! «Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στις φορητές συσκευές» τόνισε προσθέτοντας ότι πλέον εισερχόμαστε σε μία εποχή όπου η πληρωμή είναι απλά ένα κομμάτι της αγοραστικής εμπειρίας και μάλιστα είναι εκείνο που οι καταναλωτές δεν θέλουν να βλέπουν. «Πλέον, θέλουμε να κάνουμε τις πληρωμές να μην είναι στο προσκήνιο και να είναι οπουδήποτε» επεσήμανε ο κ. Gajda, τονίζοντας ακόμη ότι με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο οι έμποροι εμπλέκονται πολύ περισσότερο στη διαδικασία πληρωμών σε σχέση με το παρελθόν.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Visa Innovation Studio στο Ισραήλ θα είναι «δικτυωμένο» με τα υπόλοιπα κέντρα της Visa που βρίσκονται στο Βερολίνο, το Ντουμπάι, το Λονδίνο, το Μαϊάμι, τη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο, το Σάο Πάολο, τη Σιγκαπούρη και την Στοκχόλμη. Όσον αφορά στους τομείς που θα επικεντρωθεί περιλαμβάνει αυτούς των υπηρεσιών «ανοικτής» τραπεζικής (open banking), του λιανεμπορίου, των μεταφορών και της επιβεβαίωσης προσωπικών δεδομένων (authentication).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες εκτός από την υποστήριξη της Visa θα έχουν τη δυνατότητα να δικτυωθούν με τους πελάτες της τελευταίας όπως και με πιθανούς επενδυτές και είναι ενδιαφέρον πως υπάρχουν ήδη τα πρώτα σχετικά παραδείγματα.


Διαβάστε επίσης

Visa: Από το κινητό κάνουν πληρωμές 8 στους 10 Έλληνες

Η «Ενέργεια Αλληλεγγύης» της VISA και των τραπεζών, «ανάσα» για πολλές ΜΚΟ

Οι Κινέζοι εξελίσσονται στην κινητήρια δύναμη ανάπτυξης της τουριστικής βιομηχανίας

Πόσα ξοδεύουν οι Ευρωπαίοι στις συναλλαγές μέσω κινητών τηλεφώνων