ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μπορεί η τεχνολογία εκτύπωσης να αλλάξει την κερδοφορία και την απόδοση των επιχειρήσεων;

Μπορεί η τεχνολογία εκτύπωσης να αλλάξει την κερδοφορία και την απόδοση των επιχειρήσεων;

Μάθετε πως...

Inkjet ή laser εκτυπωτές; Αυτό είναι ένα από τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ιδίως εκείνες που έχουν κατανοήσει ότι η εκτύπωση είναι μεν κάτι απολύτως απαραίτητο αλλά ταυτόχρονα μπορεί να αποδειχθεί και κάτι αρκετά δαπανηρό. Από την άλλη πλευρά, όμως, τα αρμόδια στελέχη των επιχειρήσεων φαίνεται πως -σε ένα πολύ σημαντικό ποσοστό τουλάχιστον- κάνουν την επιλογή μεταξύ inkjet και laser εκτυπωτών χωρίς να γνωρίζουν όλα τα δεδομένα αναφορικά με τη λειτουργικότητα, το πραγματικό κόστος, ακόμη και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον που θα έχει κάθε μία από τις δύο αυτές επιλογές.

Ένα σημαντικό πρόβλημα αναδεικνύεται γύρω από τις παρανοήσεις που υπάρχουν σχετικά με το ποια τεχνολογία έχει χαμηλότερο κόστος και ενισχύει την παραγωγικότητα στους χώρους εργασίας. Οι εκτυπωτές inkjetέχουν κερδίσει σημαντικό μερίδιο αγοράς στην Ευρώπη, όσον αφορά τον τομέα των επιχειρήσεων, όμως, το μερίδιο τους θα ήταν σημαντικά υψηλότερο αν τα αρμόδια στελέχη των επιχειρήσεων είχαν καλύτερη γνώση των τεχνολογιών εκτύπωσης.

ep2

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί είναι τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Epson, μιας εκ των κορυφαίων εταιρειών παγκοσμίως στο χώρο της εκτύπωσης και των ψηφιακών τεχνολογιών γενικότερα, από την Coleman Parkes, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 8.000 επαγγελματίες με ευθύνη τη λήψη αποφάσεων για την παραγγελία λύσεων εκτύπωσης, από 21 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η έρευνα έδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία δεν γνωρίζει τις διαφορές μεταξύ inkjet και laser, ενώ είναι εντυπωσιακό ότι μετά την παρουσίαση των πραγματικών δεδομένων σχετικά με τις δύο τεχνολογίες, το 74% απάντησε πως θα επέλεγε την τεχνολογία inkjet. Στην περιοχή των Βαλκανίων (Ελλάδα, Κροατία, Σλοβενία και Σερβία) το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 81%.

Η έρευνα έφερε στο προσκήνιο πολλές παρανοήσεις σχετικά με το ποια τεχνολογία έχει καλύτερη απόδοση, ειδικά ως προς τα απορρίμματα και την παραγωγικότητα. Για την ακρίβεια, μόνο το 7% των ερωτηθέντων γνώριζαν ότι οι επαγγελματικοί εκτυπωτές inkjet έχουν καλύτερη απόδοση και στα πέντε πεδία αξιολόγησης: απορρίμματα, παραγωγικότητα, ταχύτητα, CO2 και ενεργειακή χρήση. Ακόμη, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (62%) πιστεύει εσφαλμένα ότι ένας εκτυπωτής laser παράγει λιγότερο CO2 και το 56% θεωρεί -και πάλι εσφαλμένα- ότι παράγει λιγότερα απορρίμματα από έναν inkjet. Επιπλέον, το 69% των ερωτηθέντων απάντησαν λάθος, πιστεύοντας ότι ένας εκτυπωτής laser εξασφαλίζει υψηλότερη παραγωγικότητα λόγω του μειωμένου χρόνου που απαιτείται για συντήρηση και χρόνο εκτός λειτουργίας.

ep5

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; Ας δούμε, λοιπόν, ποιοι είναι οι «μύθοι» και ποιες οι αλήθειες που έχουν επικρατήσει, για να κάνουμε το τοπίο λίγο πιο καθαρό, τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά.

Οι εκτυπωτές inkjet καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια από τους laser:

Πρόκειται για μια μεγάλη αλήθεια, αφού οι εκτυπωτές inkjet καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια σε σύγκριση με τους εκτυπωτές laser και μάλιστα, σε ποσοστό που φτάνει το 96%.

Οι εκτυπωτές inkjet είναι ταχύτεροι από τους laser:

Είναι αλήθεια ότι οι εκτυπωτές inkjet υποστηρίζουν ταχύτητες έως και 100 σελίδες το λεπτό, με χαμηλό κόστος ανά σελίδα, γεγονός που τους καθιστά ταχύτερους από τους laser.

Τα προϊόντα laser παράγουν λιγότερο CO2 από τα προϊόντα inkjet;

Πρόκειται για έναν «μύθο» που λανθασμένα έχει επικρατήσει μέχρι σήμερα, όπως προέκυψε και από την έρευνα της Epson Europe. Για την ακρίβεια, μόνο το 7% των ερωτηθέντων γνώριζε πως ότι οι επαγγελματικοί εκτυπωτές inkjet έχουν καλύτερη απόδοση από τους laser και όσον αφορά στην παραγωγή διοξείδιου του άνθρακα.

Ένας εκτυπωτής laser εξασφαλίζει υψηλότερη παραγωγικότητα σε σχέση με έναν inkjet:

Είναι «μύθος» πως ένας εκτυπωτής laser εξασφαλίζει υψηλότερη παραγωγικότητα από έναν inkjet. Στην πραγματικότητα, ένας inkjet εκτυπωτής παρουσιάζει 3,5 φορές υψηλότερες ταχύτητες εκτύπωσης, ενώ την ίδια ώρα απαιτεί από τον χρήστη λιγότερο χρόνο για συντήρηση και παρεμβολή.

ep6

Τα προϊόντα laser παράγουν λιγότερα απορρίμματα από τα προϊόντα inkjet:

Ένας ακόμη μύθος που πρέπει να καταρριφθεί είναι πως τα προϊόντα laser παράγουν λιγότερα απορρίμματα από τα inkjet. Στην προκειμένη περίπτωση, οι επαγγελματικοί εκτυπωτές inkjet έχουν καλύτερη απόδοση καθώς παράγουν μειωμένα απορρίμματα σε ποσοστό που αγγίζει το 99% σε σύγκριση με τους laser.

Η σημασία μιας απόφασης

Η έρευνα αποδεικνύει, πάντως, ότι σε πολλές περιπτώσεις στο χώρο της τεχνολογίας υπάρχουν παρανοήσεις και «μύθοι» που διατηρούνται με την παρέλευση των ετών. Και το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως σε πολλές περιπτώσεις οι επιχειρήσεις δεν κάνουν μία πιο προσεκτική έρευνα προκειμένου να δουν ποια είναι η λύση εκείνη που τους επιτρέψει να έχουν χαμηλότερο κόστος, μεγαλύτερη λειτουργικότητα αλλά και ταυτόχρονα θα είναι και περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον, ένα σημείο στο οποίο όλο και περισσότεροι καταναλωτές και πελάτες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση τα τελευταία χρόνια.