ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Huawei: η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τα πάντα στο χώρο των smartphones

Huawei: η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τα πάντα στο χώρο των smartphones

Συνέντευξη με τον Kevin Linbing, Devices Country Manager της Huawei για την Ελλάδα

Μία από τις κυρίαρχες τάσεις στην παγκόσμια αγορά των ψηφιακών τεχνολογιών είναι η τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence ή απλά ΑΙ) και πλέον έχει αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία της και στο χώρο των smartphones, με κατασκευαστές όπως η κινεζική Huawei να ανοίγουν το δρόμο στην προκειμένη περίπτωση.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως χάρη στις εφαρμογές ΑΙ, τα smartphones μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά και η εμπειρία χρήσης να γίνει πολύ καλύτερη και πρακτικά να περάσουμε στην επόμενη φάση εξέλιξης των smartphones. Και όχι μόνο, καθώς έπονται και άλλες συσκευές. Όσον αφορά τα άμεσα οφέλη από την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στα smartphones, αυτό ήταν ένα από τα ερωτήματα που θέσαμε στον Kevin Linbing, Devices Country Manager της Huawei για την Ελλάδα, με τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε πρόσφατα.

Γιατί η Huawei επέλεξε να ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη στις συσκευές της;

Η ισχύς των επεξεργαστών στα κινητά τηλέφωνα αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Χωρίς όμως την απαραίτητη ανάλυση κάθε πληροφορίας και την αναγνώριση αντικειμένων ή γλώσσας, η ισχύς αυτή από μόνη της δεν θα ήταν σε θέση να επιτρέψει ουσιώδεις καινοτομίες, βελτιώνοντας παράλληλα τη χρηστικότητα των ίδιων των συσκευών.

Η Huawei είναι ο πρώτος κατασκευαστής που το αντιλήφθηκε αυτό, φροντίζοντας να πλαισιώσει τα smartphones της με τεχνολογία και λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence ή AI), δείχνοντας έτσι τον δρόμο και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες και προοπτικές.

Σε ποιους τομείς που απασχολούν τους καταναλωτές πιστεύετε πως η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει επανάσταση;

Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στα smartphones θα θέσει νέα πρότυπα και θα δημιουργήσει επαναστατικές έξυπνες μηχανές που θα βελτιώσουν τη ζωή των ιδιοκτητών τους.

Οι εφαρμογές είναι κυριολεκτικά αμέτρητες όσο αφορά όμως ένα smartphone, η τεχνητή νοημοσύνη θα μειώσει την κατανάλωση ενέργειας και θα αυξήσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας που τελικά θα διαρκέσει περισσότερες ημέρες από ένα μέσο smartphone, η επικοινωνία θα ενισχυθεί καθώς το smartphone θα αναγνωρίζει αυτόματα τη φωνή μας και θα εξαλείψει τους γύρω θορύβους και η φωτογραφική μηχανή θα μπορεί να ρυθμίζει και να τραβήξει άμεσα καθαρές ζωντανές επαγγελματικές φωτογραφίες και βίντεο και να επισημαίνει σιωπηλά πρόσωπα και μέρη, έτσι ώστε όταν χρειάζεται να ψάξουμε μία φωτογραφία να μπορούμε να τη βρούμε με μια ματιά.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά μαζί με τις αυξημένες δυνατότητες του επεξεργαστή και την ενσωματωμένη μονάδα Neural Processing Unit που ανταποκρίνεται στους υπολογισμούς που συνδέονται με το στοιχείο AI (Machine Learning Element), αποδίδουν τη συνολική απόδοση σε επόμενο επίπεδο και μετατρέπουν το smartphone σε ένα μοναδικά έξυπνο μηχάνημα.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα αναβαθμίσει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε το κινητό μας;

Η Huawei έχει κατανοήσει ότι η εξέλιξη των οθονών, καμερών και επεξεργαστών δεν αρκεί: η κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθηθεί στην περαιτέρω ανάπτυξη των φορητών συσκευών, δεν θα πρέπει να βασίζεται απλά σε συγκεκριμένα υποσυστήματα και την επεξεργαστική ισχύ αλλά να εστιάσει στην υποστήριξη του χρήστη, βοηθώντας τον κάθε φορά που εκείνος επιθυμεί να κάνει κάτι δύσκολο. Αυτήν ακριβώς τη βοήθεια προσφέρει η Huawei στους πελάτες της μέσω των smartphones που κατασκευάζει με επεξεργαστή τεχνητής νοημοσύνης.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά ένα smartphone να διαρκεί περισσότερο;

Η εξοικονόμηση ενέργειας θα βελτιωθεί μέσω της τεχνητής νοημοσύνης. Αν ένα smartphone μάθει τις συνήθειες του χρήστη και καταλάβει πλήρως τις ανάγκες του, τότε θα γίνει ακόμα πιο αποτελεσματικό, απενεργοποιώντας για παράδειγμα υπηρεσίες και εφαρμογές που δεν χρειάζονται ή χρησιμοποιούνται σπάνια.

Huawei Kirin 970 a

Με ποιο τρόπο η τεχνητή νοημοσύνη καθιστά ισχυρότερο ένα smartphone;

Τα τελευταία smartphones της Huawei έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται η τέλεια απόδοσή τους ακόμα και μετά από αρκετούς μήνες λειτουργίας –τότε που οι συσκευές του ανταγωνισμού αρχίζουν να υστερούν σε ταχύτητα και απόδοση, απογοητεύοντας τους χρήστες. Οι βελτιώσεις αυτές οφείλονται στην τεχνολογία μηχανικής μάθησης που εγγυάται ότι το smartphone μας θα συνεχίσει να αποδίδει άψογα, είτε το χρησιμοποιούμε για μία ώρα, είτε για αρκετούς μήνες.

Η μηχανή τεχνητής νοημοσύνης της HUAWEI βασίζεται στον ταχύτερο επεξεργαστή Kirin 970 και ένα κορυφαίο περιβάλλον, το EMUI 8.0. Χάρη σε αυτά, το τηλέφωνό μας μαθαίνει τις συνήθειες του χρήστη και προσαρμόζεται σε αυτές με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτύχει τη βέλτιστη απόδοση. Η συσκευή μαθαίνει ποιες εφαρμογές χρησιμοποιούνται συχνότερα ώστε να τις κρατήσει στη μνήμη RAM για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επιταχύνοντας έτσι την εκκίνησή τους. Αντίστοιχη διαδικασία υπάρχει και για τη διαχείριση των πόρων του επεξεργαστή: οι πιο απαιτητικές και δημοφιλείς εφαρμογές θα τρέξουν με χρήση των ταχύτερων πυρήνων του, ενώ εκείνες που είναι ελάσσονος σημασίας, θα αφαιρεθούν από τη RAM ώστε να ελευθερωθεί πολύτιμος χώρος.

Μπορώ να τραβήξω καλύτερες φωτογραφίες χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη;

Αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, τα smartphones και οι επεξεργαστές τους δυσκολεύονται με πολλές από τις καθημερινές εργασίες που καλούνται να ολοκληρώσουν.

Για παράδειγμα σε κάθε φωτογραφία πορτρέτου, θέλουμε το πρόσωπο να ξεχωρίζει. Η αρχική λύση ήταν η ανάπτυξη των αλγορίθμων που επέτρεπαν στην κάμερα να αναγνωρίζει ένα πρόσωπο. Αν το πρόσωπο διακρινόταν στη φωτογραφία, τότε αυτό θα ήταν λογικά το επίκεντρό της, οπότε η οξύτητα και η έκθεση θα έπρεπε να ρυθμιστούν καταλλήλως. Η λύση ήταν απλή και αύξανε σημαντικά το ποσοστό των επιτυχημένων λήψεων, όμως ήταν αποτελεσματική μόνο σε κοντινά πορτρέτα.

Τα smartphones με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, έχουν δυνατότητες που ξεπερνούν κατά πολύ την απλή αναγνώριση ενός προσώπου στο κάδρο. Τα smartphones που εξοπλίζονται με επεξεργαστή τεχνητής νοημοσύνης, μπορούν να αναγνωρίσουν διαφορετικές σκηνές/θέματα, προσαρμόζοντας κατάλληλα κάθε παράμετρο. Το smartphone αναγνωρίζει και αντιλαμβάνεται με τι μοιάζει ένα πρόσωπο ένα λουλούδι η ακόμη και τα μαλλιά.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα του επιτρέψει να το αξιολογήσει και να εντοπίσει τις διαφορές του με το φόντο. Σύνθετες εργασίες σαν και αυτή γίνονται πραγματικά απλές και για τον λόγο αυτό, η Huawei επιμένει στην τεχνητή νοημοσύνη και την ταχύτητα της αναγνώρισης αντικειμένων. Οι προοπτικές της τεχνητής νοημοσύνης είναι πραγματικά εκπληκτικές.

Η κάμερα του στα smartphones με τεχνητή νοημοσύνη αναγνωρίζει σε πραγματικό χρόνο διαφορετικούς τύπους τοπίων και αντικειμένων με τον χρήστη να ενημερώνεται μέσω ενός εικονιδίου που εμφανίζεται κατά τη λήψη. Το τηλέφωνο ρυθμίζει και βελτιώνει αυτόματα το χρώμα, την αντίθεση, τη φωτεινότητα, την έκθεση και πολλές ακόμα παραμέτρους. Η συσκευή μας ή ορθότερα η λειτουργία που λέγεται Intelligent Photo Assistant θα μας βοηθήσει να τραβήξουμε εκπληκτικές φωτογραφίες αναγνωρίζοντας διαφορετικoύς τύπους σκηνής και θέματος.

Χάρη στους ειδικά ανεπτυγμένους έξυπνους αλγορίθμους του, η ποιότητα των φωτογραφιών είναι εφάμιλλη με αυτή των επαγγελματικών λήψεων κατόπιν μάλιστα της επεξεργασίας τους από γραφίστες μέσω ειδικών εφαρμογών.

Σε ποιες άλλες περιπτώσεις στην καθημερινότητα μας θα μπορούσε η τεχνητή νοημοσύνη να θέσει νέα δεδομένα;

Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού σε μία ξένη χώρα, το smartphone μας μπορεί να παίξει τον ρόλο του επαγγελματία διερμηνέα, επιτρέποντάς μας να συνεννοηθούμε αποτελεσματικά με τους ντόπιους στη γλώσσα τους. Χάρη στην ταχύτητα της τεχνητής νοημοσύνης, η μετάφραση ενός κειμένου γίνεται 300% ταχύτερα και χωρίς την ανάγκη σύνδεσης στο διαδίκτυο. Το smartphone μας μπορεί να μεταφράσει από και προς σχεδόν 50 διαφορετικές γλώσσες. Χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη και τη Huawei, θα μπορούμε να γνωρίζουμε τι είναι αυτό που παραγγέλνουμε σε ένα εστιατόριο στην άλλη άκρη του κόσμου!

Επιστρέφοντας από τις διακοπές μας, στα πλάνα μας βρίσκεται πάντα η οργάνωση και τακτοποίηση των φωτογραφιών μας, έτσι ώστε να είναι εύκολο να τις βρούμε μετά από μήνες ή ακόμα και χρόνια.

Δυστυχώς όμως, οι περισσότεροι από εμάς δύσκολα βρίσκουν τον χρόνο για κάτι τέτοιο, γεγονός που δημιουργεί χάος στη γκαλερί του smartphone μας. Πόσο χρήσιμο θα ήταν αν το έκανε όμως κάποιος για λογαριασμό μας! Ευτυχώς, οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να μας βοηθήσουν σε ό,τι αφορά το φωτογραφικό μας άλμπουμ.

Το smartphone της Huawei προσθέτει αυτόματα ετικέτες στις φωτογραφίες, αναγνωρίζει τις λήψεις, τα τοπία, τα μέρη και τους ανθρώπους. Η συλλογή φωτογραφιών σε ένα smartphone της Huawei με επεξεργαστή τεχνητής νοημοσύνης χαρακτηρίζεται από μία εκπληκτική τάξη με τη… μαγεία να γίνεται χωρίς τη δική μας παρέμβαση!

Ποιος είναι ο στόχος που έχετε θέσει όσον αφορά στην τεχνητή νοημοσύνη;

Η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση είναι όροι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους κύκλους της τεχνολογίας. Και μπορεί για την εφαρμογή βασισμένων σε αυτές λύσεων να απαιτούνται σημαντικές χρηματικές επενδύσεις και ένας απίστευτος συνδυασμός γνώσεων από όλους τους κλάδους των επιστημών, το τελικό αποτέλεσμα ωστόσο είναι εξαιρετικά απλό και κατανοητό. Ο στόχος είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη, να μετατρέψουμε το smartphone σε έναν βοηθό που θα φροντίσει ο ίδιος τη συντήρησή του, προσφέροντάς μας περισσότερο χρόνο για εμάς τους ίδιους. Δεν θα πρέπει να φοβόμαστε την τεχνητή νοημοσύνη –στο μέλλον θα είναι δύσκολο να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτή σε ένα smartphone της Huawei.

Huawei Kirin 970