ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περίπου 300 εκατ. ευρώ συγκέντρωσε η Εθνική Τράπεζα από τους Έλληνες επενδυτές

Περίπου 300 εκατ. ευρώ συγκέντρωσε η Εθνική Τράπεζα από τους Έλληνες επενδυτές
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περίπου 300 εκατ. ευρώ συγκέντρωσε η δημόσια προσφορά της Εθνικής Τράπεζας προς τους Έλληνες επενδυτές, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές.

Η Εθνική Τράπεζα έχει συγκεντρώσει 457 εκατ. ευρώ από την ιδιωτική τοποθέτηση προς διεθνείς επενδυτές, αποκόμισε 709 εκατ. ευρώ κεφαλαιακό όφελος από την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων (LME), ενώ θα διασφαλίσει 308 εκατ. ευρώ από την υποχρεωτική μετατροπή εναπομεινάντων κεφαλαιακών μέσων.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζας ήταν η μόνη από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες που εναρμονίσθηκε με το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης και προχώρησε σε ιδιωτική τοποθέτηση προς τους Έλληνες επενδυτές.

Τα περίπου 300 εκατ. ευρώ των αντληθέντων κεφαλαίων αναμένεται να καλύψουν μέρος των κεφαλαιακών αναγκών της Εθνικής υπό το δυσμενές σενάριο.

Το κεφαλαιακό έλλειμμα υπό το δυσμενές σενάριο θα καλυφθεί μέσω της έκδοσης από το ΤΧΣ νέων μετοχών (για το 25% του υπολοίπου των κεφαλαιακών αναγκών) και υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (για το 75% του υπολοίπου των κεφαλαιακών αναγκών).

Η Εθνικά Τράπεζα εκτιμά ότι με την υλοποίηση του σχεδίου κεφαλαιακών ενεργειών της θα είναι σε θέση να προβεί στην αποπληρωμή των CoCos στο εγγύς μέλλον. Βασική ενέργεια θα είναι η πώληση της Finansbank με τίμημα περίπου 3 δισ. ευρώ .Εφόσον υλοποιηθεί οι ιδιώτες μέτοχοι θα κατέχουν το 67% της τράπεζας και το ΤΧΣ το υπόλοιπο 33%.

Η παρούσα ανακεφαλαιοποίηση αναμένεται να αυξήσει τα ίδια κεφάλαια της Εθνικής Τράπεζας στα€11,1 δισ. ευρώ από 6,544 δισ. ευρώ σήμερα, καθώς και το βασικό δείκτη οικονομικής ισχύος της CET1 σε 20,2% από 9,6% σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ