ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άη Στράτης: Το ακριτικό νησί όπου η τεχνολογία δίνει λύσεις

Άη Στράτης: Το ακριτικό νησί όπου η τεχνολογία δίνει λύσεις

Σε απόσταση 18 ναυτικών μιλίων από τη Λήμνο και 42 από τη Λέσβο, ο Άγιος Ευστράτιος (ή Άη Στράτης όπως είναι γνωστός στο ευρύ κοινό) βρίσκεται κυριολεκτικά στη μέση του βορείου Αιγαίου και χαρακτηρίζεται ως το απομονωμένο νησί της Ελλάδας. Η πρόσβαση είναι δύσκολη, το χειμώνα το πλοίο της γραμμής μπορεί να μην καταφέρει να πιάσει λιμάνι, οι πόροι του νησιού είναι σχετικά περιορισμένοι, αλλά οι περίπου 200 κάτοικοί του δείχνουν αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που διαθέτουν προκειμένου, όχι απλά να επιβιώσουν, αλλά να δημιουργήσουν ένα νησί – πρότυπο ανάπτυξης για τις υπόλοιπες ακριτικές περιοχές της Ελλάδας. Και το πλάνο τους έχει την αξιοποίηση της τεχνολογίας στο επίκεντρο του.

«Ο Άη Στράτης είναι ένας τόπος που έχει πολλά να δώσει στους κατοίκους του και στους επισκέπτες» υποστηρίζει διαρκώς η Μαρία Κακαλή, δήμαρχος του Άη Στράτη, που αποτελεί έναν από τους μικρότερους δήμους της χώρας. Στόχος των ανθρώπων του νησιού είναι να αξιοποιήσουν την τεχνολογία σε όλους τους τομείς της καθημερινότητες, της εργασίας, της εκπαίδευσης και της ψυχαγωγίας, προκειμένου αφενός να κάνουν τη ζωή στον Άη Στράτη πιο εύκολη, αλλά και -γιατί όχι- να καταφέρουν να το αναδείξουν σε τουριστικό προορισμό, όπως τονίζει συνεχώς η κυρία Κακαλή, η οποία είναι και η νεότερη δήμαρχος της Ελλάδας.

Πως αξιοποιείται η τεχνολογία; Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα είναι η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου μέχρι το 2020 το νησί να είναι ενεργειακά αυτόνομο και σε ποσοστό 85% να χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες του. Στο ίδιο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και το έργο για τη χρήση της τηλεθέρμανσης προκειμένου οι κάτοικοι να ζεσταίνουν τα σπίτια τους τον χειμώνα, μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για ένα νησί όπου το πλοίο της γραμμής πολλές φορές δεν έρχεται. Ο στόχος δεν είναι άλλος από την εξέλιξη του Άη Στράτη στο πρώτο «πράσινο» νησί της χώρας.

στ2

Το δεύτερο και πιο πρόσφατο παράδειγμα έχει να κάνει με την επικοινωνία, την ενημέρωση και την ψυχαγωγία των κατοίκων. Είναι ένας τομέας όπου τα νέας γενιάς δίκτυα κινητής τηλεφωνίας μπορούν να δώσουν πραγματικές λύσεις και αυτό το έχουν ήδη καταλάβει οι περίπου 200 κάτοικοι του Άη Στράτη, καθώς το νησί καλύπτεται πλέον με δίκτυο 4G! Αυτό έγινε εφικτό από την WIND μετά τη σχετική αναβάθμιση των υποδομών της.

στ3

Παράλληλα η εταιρία πρόσφερε στο σύνολο των κατοίκων του νησιού smartphones και φορητούς υπολογιστές με δωρεάν σύνδεση για ομιλία και υπηρεσίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο για έναν χρόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ