ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όμιλος ΟΤΕ: ενισχυμένη η λειτουργική κερδοφορία κατά το α’ τρίμηνο του 2018

Όμιλος ΟΤΕ: ενισχυμένη η λειτουργική κερδοφορία κατά το α’ τρίμηνο του 2018
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ελαφρά αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας του παρά την οριακή μείωση του κύκλου εργασιών παρουσίασε ο όμιλος ΟΤΕ κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2018 με τη διοίκηση του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού παρόχου της χώρας να εκτιμά ότι αυτή η θετική τάση θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018, κυρίως στην εγχώρια αγορά.

Συγκεκριμένα, τα ενοποιημένα έσοδα του ομίλου ΟΤΕ διαμορφώθηκαν σε 921,3 εκατ. ευρώ κατά το α’ τρίμηνο του 2018 μειωμένα κατά 0,8%, κυρίως ως αποτέλεσμα της μείωσης εσόδων στην κατηγορία που οφείλεται στην ολοκλήρωση του έργου «Rural Broadband» στην Ελλάδα την περασμένη χρονιά, και στη μείωση της διεθνούς κίνησης (OTE Globe), δύο πηγές εσόδων με ελάχιστη επίδραση στην κερδοφορία, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων, επενδύσεων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκε κατά 3,6% στα 315,1 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος κατέγραψε λειτουργικά κέρδη προ χρηματοοικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων (EBIT) ύψους 110,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα σε σύγκριση με τα 104,5 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2017. Η αύξηση αυτή αντικατοπτρίζει τη βελτίωση της κερδοφορίας EBITDA παρά τη μικρή αύξηση των αποσβέσεων.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη (εξαιρουμένων των έκτακτων εξόδων) του ομίλου, μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας, αυξήθηκαν κατά 32,5% και ανήλθαν σε 50,6 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2018, σε σύγκριση με 38,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.

Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του ομίλου διαμορφώθηκε σε 0,7 δισ. ευρώ στις 31 Μαρτίου 2018, αυξημένος κατά 30,6% σε σχέση με τις 31 Μαρτίου του 2017. Το α΄ τρίμηνο του 2018, ο όμιλος προχώρησε στην πλήρη αποπληρωμή του ομολόγου με λήξη τον Φεβρουάριο 2018 (και απόδοση 7,875%) αξίας 590 εκατ. ευρώ. Αυτό θα συμβάλει στη μείωση των μελλοντικών χρηματοοικονομικών εξόδων. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του ομίλου αντιστοιχεί σε 0,6 φορές το ετήσιο προσαρμοσμένο ΕΒΙTDA.

Το 2018, η διοίκηση αναμένει οι προσαρμοσμένες επενδύσεις να διαμορφωθούν σε περίπου 700 εκατ. ευρώ. Ο ΟΤΕ αναμένει για το 2018 οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές να ανέλθουν σε περίπου 350 εκατ. ευρώ. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές αναμένεται να ανέλθουν σε περίπου 260 εκατ. ευρώ. και θα καταβληθούν στο σύνολό τους στους μετόχους σύμφωνα με την πολιτική αμοιβών των μετόχων που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου 2018, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε: «Ο όμιλος ΟΤΕ ξεκίνησε το 2018 με ισχυρές επιδόσεις. Τα έσοδά μας από υπηρεσίες λιανικής στην Ελλάδα σημείωσαν αύξηση, κυρίως χάρη στην ενίσχυση των πωλήσεων γρήγορου Internet μέσω οπτικών ινών. Συνεχίζουμε την αναβάθμιση του δικτύου μας για να προσφέρουμε σε όλο και περισσότερους πελάτες ταχύτητες μέχρι 200Mbps. Ταυτόχρονα, απολαμβάνουμε τα οφέλη της τεχνολογικής μας υπεροχής στην κινητή, σημειώνοντας αύξηση στην κίνηση δεδομένων και ανάκαμψη των εσόδων μας. Δίνουμε έμφαση στο digitalization και γινόμαστε πιο «ψηφιακοί», αναβαθμίζοντας την εμπειρία του πελάτη και πετυχαίνοντας περιορισμό του κόστους. Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν θετική επίδραση στην κερδοφορία EBITDA. Στη Ρουμανία, οι νέες προσφορές στην κινητή που λανσάραμε στο τέλος του έτους ενισχύοντας τα συνδυαστικά πακέτα, κερδίζουν συνεχώς έδαφος και υποστηρίζουν τη στρατηγική μας. Στην Αλβανία, η αγορά δείχνει σημάδια ανάκαμψης και η κερδοφορία βελτιώθηκε αισθητά, μετά την αποχώρηση του τέταρτου παρόχου».

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Συνολικά, επιτύχαμε θετικά αποτελέσματα. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα συνεχίσουμε ανάλογα και το υπόλοιπο έτος. Τον Απρίλιο, εγκαινιάσαμε το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, σύμφωνα με την πολιτική αμοιβών των μετόχων που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο. Οι ταμειακές μας ροές είναι ικανές για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει και την υποστήριξη του μερίσματος για το φετινό έτος».

Στην Ελλάδα, η συνολική αγορά πρόσβασης στην Ελλάδα κατέγραψε αύξηση 9 χιλιάδων γραμμών, με τον όμιλο ΟΤΕ να καταγράφει αύξηση 6 χιλιάδων γραμμών πρόσβασης. Το α’ τρίμηνο, ο ΟΤΕ προσέλκυσε 43 χιλιάδες νέους συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής, με τον συνολικό αριθμό πελατών ευρυζωνικών υπηρεσιών να ανέρχεται σε 1.803 χιλιάδες. Οι ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων οπτικής ίνας της εταιρείας συνέχισαν να αναπτύσσονται με επιταχυνόμενο ρυθμό, προσελκύοντας 51 χιλιάδες συνδρομητές στο τρίμηνο. Στο τέλος του τριμήνου, 405 χιλιάδες συνδρομητές ή το 22,5% της συνδρομητικής βάσης ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής, είχαν επιλέξει υπηρεσίες FTTC έναντι 20,1% στο τέλος του 2017. Στις 31 Μαρτίου 2018, οι ενεργές καμπίνες VDSL/Vectoring ανήλθαν σε 12,2 χιλιάδες, αυξημένες κατά 700 στο τρίμηνο.

Η Cosmote TV κατέγραψε αύξηση 3 χιλιάδων πελατών και στο τέλος Μαρτίου ο συνολικός αριθμός συνδρομητών έφθασε στις 528 χιλιάδες, σημειώνοντας αύξηση 4,5% σε ετήσια βάση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ