ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για την ενεργοδότηση κτηρίων

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για την ενεργοδότηση κτηρίων

Να υπάρχουν φωτοβολταϊκά σε κάθε νέο κτήριο που αναγείρεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2030, έχει θέσει ως στόχο της Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζοντας διαρκώς νέες πολιτικές προς την κατεύθυνση αυτή. Απώτερος σκοπός αυτού του στόχου είναι, βέβαια, η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, μέσω της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως η ηλιακή, την οποία αξιοποιούν τα φωτοβολταϊκά.

Ήδη, κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει και στη χώρα μας: Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η περίπτωση της ΕΛΕΠΑΠ, στο κεντρικό κτήριο της οποίας στο Παγκράτι τοποθετήθηκαν φωτοβολταϊκά, με τη στήριξη της doValue.

Στην Ελλάδα πλέον, υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στις στέγες των κτηρίων, προκειμένου μέσω της πράσινης ενέργειας να καλύπτεται μέρος – προς το παρόν – των ενεργειακών αναγκών. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω σχετικών προγραμμάτων, προτίθεται να διευκολύνει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες επιχειρήσεων ή και σε όμορα οικόπεδα, προκειμένου να εξασφαλίζεται ενεργειακή αυτάρκεια σε συνδυασμό με την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης.

Φυσικά, η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών αποτελεί επένδυση με κόστος για κάθε νοικοκυριό. Το οικονομικό της όφελος για τον ιδιοκτήτη του κτηρίου όμως προκύπτει άμεσα, ενώ αναμένεται να αυξηθεί καθώς ολοκληρώνεται η πράσινη μετάβαση, δηλαδή η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταστήσει την Ευρώπη ως την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2030. Διότι, αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο είναι το περιβαλλοντικό όφελος από την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών και την αξιοποίηση της ηλικιακής ενέργειας για την ηλεκτροδότηση των κτηρίων, το οποίο μάλιστα, όσο περνάει ο καιρός αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Ιδρύματα και κοινωφελείς οργανισμοί που συμβάλλουν στην πρόοδο της κοινωνίας, φροντίζουν τα πιο ανήμπορα μέλη της και προωθούν την αλληλεγγύη θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν άμεσα τα οφέλη της ενεργοδότησης μέσω φωτοβολταϊκών – ειδικά στην περίπτωση, που στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ιδιωτικοί φορείς αναλαμβάνουν το κόστος της επένδυσης.

Φωτοβολταϊκά στην ΕΛΕΠΑΠ από τη doValue

Αυτό ακριβώς έπραξε η doValue, που πραγματοποίησε εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στο κτήριο της ΕΛΕΠΑΠ. Με την πρωτοβουλία αυτή, μία σύγχρονη εταιρεία, με υψηλό το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, προχώρησε σε μία άκρως αποδοτική προσφορά για τον παλαιότερο φιλανθρωπικό οργανισμό της χώρας, που παρέχει υπηρεσίες αποκατάστασης σε παιδιά που το χρειάζονται, από το 1937. Η ΕΛΕΠΑΠ προσφέρει θεραπευτικά προγράμματα, εκπαίδευση και ιατρική παρακολούθηση στα παιδιά αυτά, ενώ παράλληλα πλαισιώνει και παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στις οικογένειές τους. Έτσι, τα βοηθά να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους, ώστε να επιτύχουν την κοινωνική και σχολική ένταξή τους στην τυπική εκπαίδευση, κάτι που πράγματι επιτυγχάνεται σε ποσοστό 50-60%.

H doValue δηλαδή, ανέλαβε τα έξοδα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στην κεντρική δομή της ΕΛΕΠΑΠ, στο Παγκράτι. Το έργο διασυνδέθηκε με τον ΔΕΔΔΗΕ το Σεπτέμβριο του 2022 και πλέον μέρος των αναγκών του Σωματείου ενεργοδοτούνται με πράσινη ενέργεια, μέσω του συστήματος αυτού, μειώνοντας σημαντικά το ενεργειακό κόστος που καλείται να καταβάλλει.

Το φωτοβολταϊκό σύστημα είναι δυναμικότητας 97,74 KW και παρέχει ρεύμα στο κτήριο συνολικής επιφάνειας 4.500 τ.μ., επί της οδού Κόνωνος 16 στο Παγκράτι. Εκεί καθημερινά εργάζονται 120 άτομα, ενώ περίπου 250 βρέφη και παιδιά ηλικίας έως 7 ετών απολαμβάνουν των υπηρεσιών στήριξης μέσω των ειδικών προγραμμάτων της ΕΛΕΠΑΠ. Οι εργασίες για την τοποθέτησή του διήρκεσαν από τον Οκτώβριο του 2021 και ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο του 2022.

Η απόδοση του συστήματος εκτιμάται σε περισσότερες από 150.000 kWh ετησίως και αυτό σημαίνει ότι καλύπτει περισσότερα από τα ¾ της κατανάλωσης της εγκατάστασης και επομένως μειώνει σημαντικά το κόστος ρεύματος για την ΕΛΕΠΑΠ. Προκύπτει δηλαδή μία σημαντική εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση των εξόδων για το ρεύμα, πόροι οι οποίοι πρόκειται να αξιοποιηθούν προς όφελος των παιδιών, με την ενίσχυση των θεραπειών αποκατάστασης. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σημαντική μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του κτηρίου, προς όφελος του περιβάλλοντος και του πλανήτη.

H doValue Greece, ως ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης δανείων και ακινήτων, κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά. Παράλληλα, είναι μέλος του Ομίλου doValue SpA και αποτελεί κόμβο ανάπτυξής του στη ΝΑ Ευρώπη. Με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού συστήματος στο κτίριο της ΕΛΕΠΑΠ, αποδεικνύει την αμέριστη συμπαράστασή της προς το έργο της, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι την άριστη ποιότητα των φωτοβολταϊκών και τις υψηλού επίπεδου εργασίες τοποθέτησης, επιβράβευσε ο ΔΕΔΔΗΕ.