ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όμιλος ΑΒΑΞ: Στα 500 εκατ. ο στόχος από τις κατασκευές το 2023

Όμιλος ΑΒΑΞ: Στα 500 εκατ. ο στόχος από τις κατασκευές το 2023
Ο όμιλος ΑΒΑΞ έχει 2,2 δισ. ευρώ ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων, από το οποίο έχει ήδη συμβασιοποιηθεί ποσό 2,12 εκατ. ευρώ.

Αύξηση περίπου 40% στον κύκλο εργασιών του στις κατασκευές έναντι του 2022, στα 500 εκατ. ευρώ, αναμένει για το τρέχον έτος ο Όμιλος ΑΒΑΞ.

 

Σημειώνεται πως το 2022 εκτιμάται πως έκλεισε με τζίρο 360 εκατ. ευρώ από τον κλάδο των κατασκευών.

Όπως επισημάνθηκε από τη διοίκηση κατά διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους ο όμιλος έχει 2,2 δισ. ευρώ ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων, από το οποίο έχει ήδη συμβασιοποιηθεί ποσό 2,124 εκατ. ευρώ ενώ διεκδικεί πολλά έργα που βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης.

Ο κ. Χρήστος Ιωάννου, Πρόεδρος του Ομίλου ΑΒΑΞ έκανε λόγο για ένα πολύ επιτυχημένο 2022, κατά τη διάρκεια του οποίου ολοκληρώθηκαν εμβληματικά έργα για τον Όμιλο ενώ έγινε ανάληψη και νέων.

Σημείωσε πως η ΑΒΑΞ βρίσκεται σε τροχιά σημαντικής ανάκαμψης των οικονομικών αποτελεσμάτων μέσα από μία αποτελεσματική κεφαλαιακή πολιτική θέτοντας τις βάσεις για δυναμικές διεκδικήσεις έργων στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Πετύχαμε μείωση κατά 45% του συνολικού δανεισμού μέσα σε δύο χρόνια και κατά 50% του καθαρού δανεισμού, όπως επεσήμανε. Στόχος εντός του 2023 είναι να αποπληρωθούν 101 εκατ. ευρώ από τα υφιστάμενα ομολογιακά δάνεια, ενώ ενδέχεται να συναφθεί νέο ομολογιακό δάνειο για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων.

Ο κ. Ιωάννου ανέλυσε τις στρατηγικές αποεπενδύσεις στον τομέα των παραχωρήσεων, την ενδυνάμωση της ΑΒΑΞ Παραχωρήσεις, καθώς και τα σχέδια τόνωσης της ρευστότητας για το 2023 ενώ αναφέρθηκε στην κρυμμένη αξία του Ομίλου τόσο στις παραχωρήσεις/ΣΔΙΤ όσο και στον Τομέα Ακινήτων και Μαρίνων όπου η αξία του χαρτοφυλακίου είναι γύρω στα 500 εκατ. Ευρω.

Όπως επεσήμανε από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΑΒΑΞ, κ. Κωνσταντίνος Μιτζάλης, κατά τη διάρκειά του 2022, ο Όμιλος κατάφερε να ολοκληρώσει και να παραδώσει εμβληματικά έργα σε όλο το φάσμα των τομέων δραστηριοποίησής του, όπως ο IGB και η επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό.

Τα έργα σε εξέλιξη

Πριν από λίγες μέρες ο όμιλος ΑΒΑΞ υπέγραψε οδικό έργο Μπράλος-Άμφισσα αξίας 207 εκατ. ευρώ, με τον κ. Μιτζάλη να επισημαίνει πως«ευελπιστούμε το επόμενο χρονικό διάστημα να εγκατασταθούμε και όσο το δυνατό πιο σύντομα να ξεκινήσουν οι εργασίες».

Σε ό,τι αφορά το FlyOver της Θεσσαλονίκης, έργο 181 εκατ. ευρώ επεσήμανε πως ήδη γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για τις μελέτες.

Εμβληματικό είναι το έργο της Γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας που επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη, με τον Κωνσταντίνο Μιτζάλης να σημειώνει ο πρώτος από τους δύο καινούριους μετροπόντικες που θα σκάψουν τα τούνελ ήδη συναρμολογείται στην Κατεχάκη και θα ξεκινήσει την πορεία του έως το τέλος Μαρτίου.

Παράλληλα προχωρούν οι εργασίες της Α΄ φάσης των έργων υποδομής στο Ελληνικό (ύψους 250 εκατ. ευρώ). Επίσης η ΑΒΑΞ υλοποιεί στη Λεμεσό της Κύπρου το City of Dreams εκτιμώμενου κόστους 192 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Μιτζάλη το τρέχον έτος ο Όμιλος αξιολογεί τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται, δεδομένης της πληθώρας των υπό δημοπράτηση έργων στην Ελλάδα, αλλά και τη μεταστροφή που έχει προκληθεί ως προς τις επενδύσεις σε υποδομές φυσικού αερίου.

Με δεδομένη την εξειδίκευση της εταιρίας στον κλάδο, θεωρεί πως έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει με αξιώσεις στις δημοπρατήσεις διεθνών έργων αγωγών φυσικού αερίου και σχετικών υποδομών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Παράλληλα σχεδιάζει τη συνέχιση της συμμετοχής του σε διαγωνισμούς επέκτασης των τοπικών δικτύων διανομής αερίου, ώστε να διατηρήσει τη θέση της στη σχετική αγορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ