ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Εξαγορά 130 εκατ. ευρώ για τις μειοψηφίες στις εταιρείες της ENEL Ρουμανίας

ΔΕΗ: Εξαγορά 130 εκατ. ευρώ για τις μειοψηφίες στις εταιρείες της ENEL Ρουμανίας
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σε συνέχεια της συμφωνίας της ΔΕΗ με την Enel στις 9 Μαρτίου 2023 για την πώληση όλων των συμμετοχών της Enel στην Ρουμανία, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ανακοινώνει ότι στις 19/4 υπέγραψε συμφωνία με την Fondul Proprietatea S.A. για την εξαγορά του συνόλου των συμμετοχών που κατέχονται από την Fondul.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ υπογράφει συμφωνία για την εξαγορά των συμμετοχών μειοψηφίας της Fondul Proprietatea S.A. στις εταιρείες E-Distributie Muntenia S.A. (12%), Enel Energie Muntenia S.A. (12%), E-Distributie Dobrogea S.A. (24,1%), E-Distributie Banat S.A.(24,1%), και ENEL Energie S.A. (12%), όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, εναντι συνολικού αντιτίμου ύψους 650 εκατ. RON ή περίπου 130 εκατ. ευρώ με βάση spot ισοτιμία FX 0,20.

Με έκπτωση 26% η εξαγορά

Όπως αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα της Fondul, σύμφωνα με τη Σύμβαση Ιδιωτικοποίησης που υπέγραψε η ENEL όταν απέκτησε τις εταιρείες Διανομής και Προμήθειας από το Ρουμανικό Δημόσιο, προβλέπονται δικαιώματα προσκολλήσεως (tag along rights) για τους μετόχους μειοψηφίας (SAPE και FONDUL), στην περίπτωση που η ENEL θελήσει στο μέλλον να πωλήσει τη συμμετοχή που κατέχει στις εταιρείες EDM και EEM.

Βάσει της τιμής ανά μετοχή που προσέφερε η ΔΕΗ στην ENEL, το τίμημα που θα αντιστοιχούσε στα ποσοστά της Fondul ανέρχεται σε περίπου 179 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή, η ΔΕΗ αποκτά τις συμμετοχές της Fondul με discount άνω του 26%, αυξάνοντας ταυτόχρονα την αναμενόμενη απόδοσή της (IRR) από την επικείμενη επένδυση στην αγορά της Ρουμανίας και αποκτώντας έτι ισχυρότερο ρόλο στις Εταιρείες – Στόχους και ιδιαίτερα στα Δίκτυα Διανομής, όπου αποκτά καταστατική πλειοψηφία.

Σημειώνεται πως η ολοκλήρωση της πώλησης με βάση την συμφωνία με την Fondul υπόκειται μεταξύ άλλων και στην ολοκλήρωση της συναλλαγή μεταξύ της Enel και της ΔΕΗ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ