ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Grivalia Hospitality: Πώς προχωρούν οι επενδύσεις σε μεγάλα ξενοδοχειακά projects

Grivalia Hospitality: Πώς προχωρούν οι επενδύσεις σε μεγάλα ξενοδοχειακά projects

Σημαντικές επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο υλοποιεί αλλά και δρομολογεί για το επόμενο διάστημα η Grivalia Hospitality.

Στα εν εξελίξει έργα καθώς και στα επόμενα που σχεδιάζονται αναφέρθηκε ο κ. Γιώργος Χρυσικός Πρόεδρος & CEO της Grivalia Hospitality μιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο της παρουσίασης νέου project Avant Mar, στη Νάουσα της Πάρου. Παράλληλα ο κ. Χρυσικός ρωτήθηκε σχετικά με το αν υπάρχει η πρόθεση για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, αναφέροντας πως είναι ένα ενδεχόμενο που εξετάζεται μελλοντικά - για της Ελλάδας ή του εξωτερικού- χωρίς ωστόσο να αποτελεί αναγκαιότητα ή προϋπόθεση.

Τα έργα που υλοποιούνται το επόμενο διάστημα

Όσον αφορά στα έργα που υλοποιούνται άμεσα, όπως ανέφερε ο κ. Χρυσικός, τον Ιούνιο ανοίγει αρχικά δοκιμαστικά το ξενοδοχείο το Avant Mar στην Πάρο και στη συνέχεια έως τις αρχές Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει και για τους πελάτες του. Πρόκειται, όπως ανέφερε για μία επένδυση ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ για το πολυτελές ξενοδοχείο με συνολικά 38 δωμάτια όπου θα «φιλοξενείται» και το εστιατόριο Matsuhisa Paros.

Από την 1η Αυγούστου θα λειτουργήσει επίσης δοκιμαστικά και το One an Only Aesthesis, στα Αστέρια Γλυφάδας, μία επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ με δυναμικότητα 120 δωματίων με επιπλέον βίλες και σουίτες, στο οποίο θα εργάζονται περισσότερα από 400 άτομα. Ο στόχος είναι να υποδεχθεί τους επισκέπτες την 1η Οκτωβρίου κάτι ωστόσο που μπορεί να γίνει και νωρίτερα εφόσον κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου μέσα στον Αύγουστο υπάρξει ικανοποίηση από πλευράς εταιρείας σχετικά με το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρονται.

«Αυτό που θέλουμε να φέρουμε στην Ελλάδα είναι το καλύτερο αστικό ξενοδοχείο, σίγουρα στην Ευρώπη, στη Μεσόγειο, θέλω να πιστεύω και από τα καλύτερα στον κόσμο» τόνισε ο κ. Χρυσικός. Επεσήμανε ακόμα ότι όταν αποκτήθηκε, ο κατασκευαστικός προϋπολογισμός ήταν γύρω στα 80 εκατ. ευρώ ο οποίος ωστόσο αυξήθηκε στα 170 εκατ. ευρώ και εξαιτίας της «ζύμωσης» που ακολούθησε σχετικά με το ήθελαν να δημιουργήσουν στο συγκεκριμένο σημείο αλλά και λόγω της αύξησης του κόστους του χρήματος. Πρόσθεσε ότι ο κόστος κατασκευής ανά κλειδί στο One an Only Aesthesis φτάνει περίπου 1,2 εκατ. ευρώ, «το ακριβότερο προϊόν στην Ελλάδα» όπως σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά το έργο στη Βούλα για τη δημιουργία «πολυτελούς camping», (“glamping”) μια επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα παραδοθεί τον Φεβρουάριο του 2024. Θα μπορούν να φιλοξενούνται περίπου 70-80 άτομα για να διανυκτερεύσουν ενώ χώροι του όπως πχ το εστιατόριο θα είναι προσβάσιμοι και για τους πελάτες αλλά και τους κατοίκους της πόλης. Επίσης εκεί θα δημιουργηθεί και ένα members club, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στα νότια προάστια.

Σημειώνεται πως για το έργο Pearl Island στον Παναμά, η εταιρεία έχει αποφασίσει να αποεπενδύσει και σύμφωνα με τον κ. Χρυσικό, «είμαστε σε φάση που εξετάζουμε τις επιλογές μας. Ήδη υπάρχει μία προκαταβολική συμφωνία και ήδη υπάρχει ένας μεγάλος ξενοδοχειακός όμιλος της Αμερικής που θέλει να αγοράσει την πρώτη φάση του έργου». «Είναι ένα μήνυμα αλλαγής στρατηγικής και re-focusing μόνο στην Ελλάδα» πρόσθεσε.

Τα project που σχεδιάζονται

Σχετικά με τα επόμενα έργα, όσον αφορά στο Project Blue στη Μύκονο, ο κ. Χρυσικός σημείωσε ότι «έχουμε αποκτήσει μεγάλη έκταση στο Καλό Λιβάδι, το έργο αυτό επιλέξαμε να πάει με την «οδό» των στρατηγικών επενδύσεων, σχεδιάστηκε από πολύ έμπειρους αρχιτέκτονες. Είναι ένα έργο το οποίου έφτασε ο φάκελος στο ΣτΕ και εκείνο καλώς ''σήκωσε κίτρινη κάρτα''».

Αυτή τη στιγμή όπως είπε, γίνεται επανασχεδιασμός του έργου ώστε η δυναμικότητα του να είναι μικρότερη ενώ το δεύτερο θέμα αφορά στην προσβασιμότητα για το οποίο σύμφωνα με τον κ. Χρυσικό έχει βρεθεί λύση. Εκείνο ωστόσο που αναμένεται από την κεντρική κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία είναι το νέο πολεοδομικό χωροταξικό των Κυκλάδων που δεν έχει βγει ακόμα σε διαβούλευση. «Θέλουμε να πιστεύουμε πως η επόμενη κυβέρνηση, πρώτη προτεραιότητα που θα έχει είναι να βγει γιατί αλλιώς τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα δεν μπορούν να γίνουν» τόνισε.

Η συγκεκριμένη επένδυση αναμένεται να ανέλθει σε 120 εκατ. ευρώ, υψηλότερη 40 εκατ. ευρώ από τον αρχικό προϋπολογισμούς λόγω του αυξημένου κατασκευαστικού κόστους και θα δημιουργηθούν 80 κλίνες από τις οποίες οι 20 σε βίλες. Το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τρία χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών.

Στους Πεταλιούς και το project που αναπτύσσει εκεί η εταιρεία ο κ. Χρυσικός σημείωσε σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει η κατασκευή: «Θέλαμε να ελπίζουμε ότι εντός τριμήνου από την κατάθεση του φακέλου τον Δεκέμβριο στον Enterprise Greece θα είχε γίνει η αξιολόγηση και οι απαραίτητες κινήσεις και να πάρει τον δρόμο του προς το ΣτΕ. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι και σε αυτήν την περίπτωση να έχει περάσει το νομοσχέδιο».

«Είναι, όμως, ένα έργο το οποίο σχεδιάζεται και το καλό είναι ότι έχουμε μάθει από τα λάθη μας. Γίνεται ο σχεδιασμός και ο συντονισμός ώστε όταν ωριμάσει αδειδοτητικά να μπορούμε να ξεκινήσουμε αμέσως» εξήγησε. Αναφέρθηκε τέλος στη υπογραφή με τη Six Senses σύμβασης διαχείρισης ξενοδοχειακού συγκροτήματος για το έργο πολυτελούς φιλοξενίας, αναψυχής και ευεξίας «Six Senses Megalonisos» που προγραμματίζεται να αναπτυχθεί και σηματοδοτεί την είσοδο του brand στην ελληνική αγορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ