ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Venture capital και startups «ποντάρουν» σε ένα ισχυρό ελληνικό οικοσύστημα

Venture capital και startups «ποντάρουν» σε ένα ισχυρό ελληνικό οικοσύστημα
Pexels

Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί και πλέον το «κακό παιδί» της Ευρώπης αλλάζει προφίλ και προσελκύει το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών.

Άλλωστε, η οικονομία της χώρας αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται ταχύτερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, μετά από μια δεκαετία ύφεσης και δίνει περιθώριο στο επιχειρηματικό της περιβάλλον να αναπτυχθεί, να εξελιχθεί και να πάει ένα βήμα παρακάτω.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε η συζήτηση με θέμα Why Greece? Why Now?, εστιάζοντας στη δυναμική του ελληνικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος και στην Ελλάδα ως πόλο έλξης επενδύσεων και κέντρο καινοτομίας, στο πλαίσιο του Venture Fair 2023 που πραγματοποιήθηκε για έβδομη χρονιά, με πρωτοβουλία του The Hellenic Initiative (THI).

«Η πραγματική δύναμη της Ελλάδας είναι το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό της, το επιχειρηματικό πνεύμα και η σθεναρότητα που τη διακρίνουν» δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος του THI Venture Fair και επικεφαλής της BC Partners, Νίκος Σταθόπουλος από το πάνελ, με τους συνομιλητές του κκ, George J. Tsunis, Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Andrew N. Liveris, Πρόεδρο του THI, John Koudounis, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του THI, Jeremy Downward, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του THI, να συμφωνούν πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, καθώς παρά την βελτίωση της οικονομίας, η χώρα δεν έχει ανακάμψει πλήρως από τις πληγές της κρίσης.

Όπως αναφέρθηκε, τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει καταφέρει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της ως επενδυτικός προορισμός και έχει δείξει ότι μπορεί να επιβιώνει. Ενώ, σημαντικές αλλαγές έχουν σημειωθεί και στη νεοφυή επιχειρηματικότητα.

«Πλέον στην Ελλάδα έχουμε ένα σημαντικό αριθμό από εταιρείες venture capital, που έχουν μάλιστα προχωρήσει σε δεύτερο ή τρίτο fund. Βλέπουμε μεγάλες εταιρείες από τις ΗΠΑ να επενδύουν αλλά και σημαντικές ελληνικές startup που έχουν βγει από το οικοσύστημα», σημείωσε σχετικά ο Jeremy Downward, εκτελεστικός διευθυντής της Aristeus Financial Services.

Venture Fair με έπαθλο 25.000 δολάρια

Το 7ο Venture Fair 2023 που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με πρωτοβουλία του The Hellenic Initiative (THI) έχρισε μεγάλη νικήτρια την ελληνική εταιρεία «Clio Muse Tours» η οποία έκανε τα πρώτα της βήματα στο ελληνικό επιχειρείν – επί κρίσης - το 2014 και δραστηριοποιείται στον κλάδο του τουρισμού από το 2018. Πλέον έχει παρουσία σε 25 χώρες».

Στόχος της εταιρείας είναι να κάνει φέτος ένα soft launch στην αμερικανική αγορά και αρωγός προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι τόσο το έπαθλο των 25.000 δολαρίων του διαγωνισμού, όσο και οι διασυνδέσεις που παρέχουν η ελληνική διασπορά και οι διεθνείς επενδυτές, σύμφωνα με την Δάφνη Τσεβρένη, Co-founder και Chief Revenue Officer της startup.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο Venture Fair παρουσίασαν τις ιδέες τους δέκα πολλά υποσχόμενες ελληνικές startups. Οι Advantis Medical Imaging, Dataviva, EVO Human Performance, Finclude, Finloup, Hosthub, Vimachem, Vimodji και Wecook, μαζί με την Clio Muse Tours παρουσίασαν το business plan τους και απάντησαν στις ερωτήσεις των κριτών. Από αυτές διακρίθηκαν πέντε φιναλίστ και τελικά «βγήκε» ένας νικητής για το μεγάλο έπαθλο.

Mε 11 χρόνια δράσης και προσφοράς, το THI αποτελεί τον μεγαλύτερο οργανισμό ελληνικής Διασποράς στον κόσμο, έχοντας λάβει υποστήριξη από χιλιάδες Έλληνες, Έλληνες της Διασποράς και Φιλέλληνες.

Στο πλαίσιο εκπλήρωσης της αποστολής του να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα, το THI έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις άνω των 20 εκατομμυρίων δολαρίων σε επιχειρηματίες, μικρές επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και κοινωνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Δίνοντας έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, το THI βοήθησε στη δημιουργία πάνω από 4.000 θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας στην αναστροφή του φαινομένου του «brain drain», ενώ έχει υποστηρίξει περισσότερες από 200 startups να αποκτήσουν πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια και τεχνογνωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ