ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS – Για ποιες επιχειρήσεις στενεύουν τα περιθώρια

Διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS – Για ποιες επιχειρήσεις στενεύουν τα περιθώρια
IN TIME / ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχουν προχωρήσει στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών τους με τα POS οι επιχειρήσεις με τζίρο έως 100.000 ευρώ, ενώ περιθώριο μέχρι τέλη Ιουλίου έχουν οι επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι η τμηματική διασύνδεση όλων των κλάδων και σε όλες τις κλίμακες ώστε όλα τα συστήματα να είναι διασυνδεδεμένα από τον Οκτώβριο σε όλη την αγορά και οι πληρωμές με κάρτα να πραγματοποιούνται μόνο όταν η απόδειξη εκδίδεται από την ταμειακή μηχανή.

Πρόκειται για το βήμα που πρέπει να κάνουν όλες οι επιχειρήσεις για να μπορέσει να γίνει η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, κάτι που πλέον είναι υποχρεωτικό, σύμφωνα με απόφαση του διοικητική της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, με την οποία καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις που χρειάζεται να πληρούν περίπου 300.000 εν λειτουργία Φορολογικές Ταμειακές Μηχανές (ΦΤΜ) και ΑΔΗΜΕ (Αυτόνομες Δημοσιονομικές Μονάδες Επεξεργασίας).

Δείτε περισσότερα με ένα κλικ εδώ.

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη προβλέπει τα εξής:

  • Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS

Με το νέο σύστημα η πληρωμή με κάρτα θα πραγματοποιείται μόνο όταν η απόδειξη εκδοθεί από την ταμειακή, ενώ το POS δεν μπορεί να δεχθεί «ελεύθερες συναλλαγές», δηλαδή συναλλαγές εκτός του ΦΗΜ.

Οι φορολογικοί έλεγχοι έχουν δείξει ότι η πληρωμή με κάρτα δεν συνοδεύεται από απόδειξη, ορισμένες επιχειρήσεις δικαιολογούν τον τζίρο των καρτών με αποδείξεις άλλων συναλλαγών και ορισμένες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν POS που εκκαθαρίζονται εκτός Ελλάδος.

  • Νέου τύπου φορολογικοί μηχανισμοί

Με τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούνται σήμερα από τις επιχειρήσεις η έκδοση αποδείξεων βασίζεται σε αρχεία που αποθηκεύονται μόνο στον υπολογιστή, οι μηχανισμοί δεν αποθηκεύουν αξίες στη φορολογική μνήμη, ενώ έχουν διαπιστωθεί και παρακάμψεις στη λειτουργία των μηχανισμών.

Για την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων περίπου 140.000 φορολογικοί μηχανισμοί θα αποσυρθούν μέχρι τον Οκτώβριο και θα αντικατασταθούν από νέους μηχανισμούς, οι οποίοι αποθηκεύουν όλα τα ποσά στη φορολογική τους μνήμη, εκδίδουν σχετικές αναφορές και διαβιβάζουν απευθείας, και όχι μέσω υπολογιστή τις συναλλαγές στην ΑΑΔΕ.

  • Νέοι ηλεκτρονικοί μηχανισμοί στην εστίαση

Από τους φορολογικούς ελέγχους διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούνται μηχανισμοί που δεν καταγράφουν τραπέζια και παραγγελίες, οι παραγγελίες αποστέλλονται σε αρχεία στον υπολογιστή και όχι στην ταμειακή, εκδίδονται δελτία παραγγελίας που στη συνέχεια είτε ακυρώνονται, χωρίς να καταγράφονται στην φορολογική μνήμη του μηχανισμού, είτε δεν εκδίδεται τελική απόδειξη ενώ εκ των υστέρων διαγράφεται τζίρος.

Με την υποχρεωτική χρήση νέων φορολογικών μηχανισμών για τις επιχειρήσεις εστίασης που δέχονται παραγγελίες η απόδειξη εκτυπώνεται μόνο από ενσωματωμένο εκτυπωτή, καταγράφονται στη φορολογική μνήμη οι εκκρεμείς παραγγελίες και οι εκκρεμείς προς έκδοση αποδείξεις ενώ εκδίδεται «Z» εφόσον έχουν κλείσει όλα τα ανοικτά τραπέζια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ