ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Marta Martinez (Cero Generation): Οι επενδύσεις στις ΑΠΕ απαιτούν σαφήνεια σε όλα τα επίπεδα

Marta Martinez (Cero Generation): Οι επενδύσεις στις ΑΠΕ απαιτούν σαφήνεια σε όλα τα επίπεδα
H κυρία Marta Martinez Queimadelos, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Cero Generation

Βασικό ζητούμενο για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ είναι η ύπαρξη σαφήνειας και ενός ξεκάθαρου χρονοδιαγράμματος σε όλα τα επίπεδα.

Αυτό τονίζει, μιλώντας στο CNN Greece η κυρία Marta Martinez Queimadelos, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Cero Generation, θυγατρική του αυστραλιανού κολοσσού της Macquarie, η οποία και σχεδιάζει επενδύσεις 4Gigawatt σε φωτοβολταϊκά και έργα αποθήκευσης ενέργειας στη χώρα μας.

Όπως αναφέρει, οι επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ πρέπει να συνδυάζονται και με αντίστοιχα έργα αποθήκευσης, καθώς μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της κάλυψης του ενεργειακού μείγματος κατά 80% μέσω έργων ΑΠΕ.

Αντίστοιχα, εξαιρετικά σημαντική πρόκληση σε διεθνές επίπεδο είναι η αναβάθμιση του δικτύου, για την αντιμετώπιση της οποίας απαιτείται η ανάληψη πρωτοβουλιών όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δηλώσατε πρόσφατα ότι σχεδιάζετε επενδύσεις 4GW στην Ελλάδα που αφορούν έργα τόσο παραγωγής όσο και αποθήκευσης ΑΠΕ. Πώς προέκυψε η απόφασή σας να επενδύσετε στην Ελλάδα και πώς εξελίσσεται το σχέδιο μέχρι στιγμής;

Οι στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα είναι αρκετά φιλόδοξοι. Απαιτούνται επενδυτές που είναι πρόθυμοι να επενδύσουν στη χώρα με εμπειρία στην ανάπτυξη έργων σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακόμη και εκτός Ευρώπης.

Έτσι, έχουμε στην Ελλάδα μια ομάδα 20 ατόμων που έχει μεγάλη εμπειρία για να αντιμετωπίσει αυτή την τεράστια παρουσία που έχει Cero Generation στην Ελλάδα.
Και αποφασίσαμε να συνδυάσουμε τα φωτοβολταϊκά έργα με έργα αποθήκευσης, διότι είναι θεμελιώδες να υπάρχει το αποθηκευτικό μέρος της επένδυσης για τη σταθεροποίηση του δικτύου.

Δεν μπορούμε να εισαγάγουμε έναν τόσο υψηλό στόχο για την επίτευξη του 80% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα χωρίς να επενδύσουμε στην αποθήκευση. Οι μπαταρίες είναι ένας τρόπος αποθήκευσης, υπάρχουν και άλλοι, αλλά αποφασίσαμε να επενδύσουμε σε μπαταρίες που συμπληρώνουν τα φωτοβολταϊκά μας έργα. Το πλάνο μας περιλαμβάνει επενδύσεις ισχύος 3GW σε φωτοβολταϊκά και 1GW για τις μπαταρίες ενώ ένα σημαντικό κομμάτι από αυτά είναι έτοιμα να κατασκευαστούν.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζετε σε διεθνές επίπεδο αναφορικά με την πράσινη μετάβαση και την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ;

Νομίζω ότι το δίκτυο είναι η κύρια πρόκληση για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αντιμετωπίζουμε παρόμοια προβλήματα παντού:

Καθυστερήσεις στη διασύνδεση, έλλειψη σαφήνειας όσον αφορά τις λύσεις διασύνδεσης, έλλειψη σαφήνειας όσον αφορά τον κανονισμό σχετικά με το ποιος πρέπει να κάνει αυτές τις επενδύσεις.

Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί και να ρυθμιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και η Ελλάδα είναι μέρος αυτής της νέας εποχής που ζούμε. Αν θέλουμε λοιπόν να είμαστε ενεργειακά ανεξάρτητοι, πρέπει να είμαστε μαζί ως ευρωπαϊκές χώρες και να αποφασίσουμε πώς μπορούμε να επενδύσουμε στο δίκτυο με έξυπνο τρόπο, συνδυάζοντας ιδιωτικά με δημόσια κονδύλια, ακόμα και με ευρωπαϊκά κονδύλια, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει πολλές διευκολύνσεις για επενδύσεις στο δίκτυο και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας τα επόμενα χρόνια.

Δεδομένης της διεθνούς εμπειρίας σας, τι καθιστά τόσο ιδιαίτερο για την Ελλάδα και ποιες ιδέες θα θέλατε να μοιραστείτε δεδομένης της μέχρι τώρα εμπειρίας σας στη χώρα

Απαιτείται μια πολύ καλά σχεδιασμένη προθεσμία ή χρονοδιάγραμμα διασύνδεσης προκειμένου να δώσουμε στους κατασκευαστές και τους επενδυτές μια σαφή πορεία για το έργο τους.

Αυτό που απαιτείται είναι να δοθεί σαφήνεια στην αγορά. Αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό που μας λείπει σε όλα τα επίπεδα.

Σαφήνεια από τον διαχειριστή μεταφοράς, ώστε να μας δώσει τον προγραμματισμό για το πότε θα έχουμε τις συνδέσεις με το δίκτυο για όλα τα έργα μας αλλά και ποια είναι η επένδυση που πρέπει να πραγματοποιήσουμε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ