ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο Ηρακλης ΙΙΙ και η σημασία του για τις μη συστημικές τράπεζες

Ο Ηρακλης ΙΙΙ και η σημασία του για τις μη συστημικές τράπεζες
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καταλυτικό ρόλο για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των μη συστημικών τραπεζών, εξασφαλίζοντας έτσι σε αυτές τη δυνατότητα να λειτουργήσουν επί ίσοις όροις με τις συστημικές θα είχε η εφαρμογή του Ηρακλή ΙΙΙ.

Μια πρωτοβουλία που όπως φαίνεται βρίσκεται καθ΄οδόν, όπως αποκάλυψε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

«Θα χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα Ηρακλής, έτσι ώστε μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που τίθενται από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αντιμετωπιστούν οι όποιες τυχόν εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα προς όφελος, τελικά, της υγείας του τραπεζικού συστήματος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης το Σάββατο κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η εν λόγω δήλωση αντιμετωπίστηκε ιδιαίτερα θετικά, καθώς, όπως εξηγούν, η εκκίνηση του «Ηρακλή ΙΙΙ» βρίσκεται προς μία απολύτως σωστή και δίκαιη κατεύθυνση. Και αυτό γιατί, για πρώτη φορά θα δοθεί η ευκαιρία και στις μη συστημικές τράπεζες να εξυγιάνουν τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια – επί ίσοις όροις με τις συστημικές-, για τα οποία, άλλωστε, διαθέτουν ικανές εξασφαλίσεις.

Μάλιστα, οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι ο «Ηρακλής ΙΙΙ» όχι μόνο θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων των μη συστημικών τραπεζών, αλλά στην προσπάθεια για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και εν τέλει τη θεμελίωση ενός ισχυρού τραπεζικού συστήματος, που τόσο πολύ χρειάζεται η οικονομία για να κάνει το άλμα της προς το αύριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ηρακλή ΙΙΙ θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν οι τιτλοποιήσεις Frontier II της Εθνικής Τράπεζας, λογιστικής αξίας 1 δισ. ευρώ και Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς λογιστικής αξίας 500 εκατ , οι οποίες και έχουν πάρει κατ’ αρχήν έγκριση, ενώ παράλληλα σε αυτόν θα μπορούσε να ενταχθεί και η τιτλοποίηση Solar που αφορά δάνεια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων συνολικών απαιτήσεων περί των 1,5 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, στο πρόγραμμα αναμένουν να ενταχθούν τόσο η Attica Bank όσο και η Παγκρήτια. Μάλιστα, εκτενή αναφορά στον Ηρακλή ΙΙΙ είχε κάνει και η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank Eλένη Βρεττού, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων την περασμένη Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αναφοράς της για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας, τόνισε χαρακτηριστικά πως «το πρώτο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι κατά πόσο θα υπάρχει ‘Ηρακλής ΙΙΙ’, προκειμένου αντί να πάμε σε απευθείας πωλήσεις να χρησιμοποιήσουμε αυτό το εργαλείο για την οριστική εξυγίανση του ισολογισμού μας, τόσο για το Metexelixis και το Ωμέγα, όσο, ενδεχομένως και για τον Αστέρα ΙΙ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ